Германия поднови издирването на Ружа Игнатова

Германия поднови издирването на Ружа Игнатова
Ружа и Константин Игнатови, мозъците на схемата „One coin“

Германия с втори опит да дири жената, която измами света – българката Ружа Игнатова. Вече 5 години Игнатова се издирва от всички международни служби за присвояване на над 4 милиарда долара.

ТВМЕДИА припомня, че българката построи пирамидата „ONE COIN“,  с обещанието това да е новата криптовалута. Със сладки приказки и обещания за успех тя успя да измъкне милиарди долари от компании в цял свят, готови да инвестират в новата виртуална валута. Уви, това се оказа абсолютна лъжа и илюзия.

И така, Игнатова е обявена за международно издирване за втори път по искане на властите във ФР Германия. Тя вече е освободена от българско гражданство. За нея има въведен сигнал в Шенгенската информационна система (ШИС), а целта е арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в гр. Bielefeld, ФР Германия.

Игнатова се издирва за извършена престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута.

Това е втори апел за помощ от партньорските германските служби по този случай. Първият бе през 2017 година. Тогава бе планирана и проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел. Действията у нас, планирани в рамките на международно разследване за неутрализиране на група за пране на пари чрез ОneCoin, бяха осъществени от служители на ГДБОП.

Екипът, в който участваха и служители на ДАНС, се бе включил в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка активно са съдействали представители на Евроджъст и Европол.

В рамките на искането на германската прокуратура бяха предприети конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българско търговско дружество и свързани с него лица, включително две българки с германско гражданство.

Разследващите установиха местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация. Иззети бяха множество веществени доказателства, включително сървъри, от офисите на повече от 14 фирми и разпитани 50 свидетели.

В рамките на международното разследване бе изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента.

КОЯ Е ТЯ

Ружа с приятелката си – някогашната моделка Асдис Ран

Ружа Игнатова се ражда в семейството на Веска и Пламен Игнатови през 1980 г. Спори се дали родителите ѝ са от Русе или от Плевен. Има теория, че семейството е от ромски произход. Ружа има по-малък брат Константин, който впоследствие тя въвежда в измамната схема с несъществуващата криптовалута.

Когато е едва на 10 години заминава за Германия със семейството си. Не знае и дума на немски. Въпреки това автоматично е сложена два класа по-нагоре заради знанията си от българското училище.
Учителите ѝ в Германия разказват, че била скромна и затворена, но изключително умна. Най-интелигентното дете в класа. Въпреки, че била свенлива, още тогава правила впечатление с червеното си червило, което после става нейна запазена марка.

„Запомнихме червилото, защото е нетипично за немска ученичка. Не ѝ правихме забележки, защото шашкаше всички със знанията си“, разказва нейна учителка пред германските медии.
По-късно Ружа Игнатова завършва право. Става юридически консултат в голяма международна компания. Така се ражда и идеята ѝ да създаде нещо „голямо“, невиждано и нечувано. Розовият балон „One coin“, който създава, мълниеносно добива популярност не само в Европа, а в Америка, Русия, та чак до Арабските емирства и Индия.

Не кой да е, а самият Том Джоунс пее на ушенце на частно парти на Ружа Игнатова

След като става ясно, че „One coin“ е куха схема, стотици фирми и физически лица осъзнават, че са измамени. Научавайки, че е разкрита и се издирва от десетки власти по света, Ружа Игнатова изчезва. Последно е видяна на летище София. С нискотарифен полет тя заминава за Атина в Гърция. Това се случва преди 5 години. Оттогава до днес от нея ни вест, ни кост. Има теории, че там е имала среща с руснаци. Някои са на мнения, че българката отдавна не е измежду живите. Други са категорични, че е променила с операции лицето си, тъй като ще ѝ се наложи да се крие доживот под друга самоличност.

Брат ѝ Константин е осъден на доживотен затвор в САЩ. Америка се слави като страната, в която за убийство на човек се лежи по-малко, отколкото за финансови престъпления. Той заявява, че не знае къде е сестра му.
Историята на Игнатова вдъхнови дори Холивуд – най-вероятно скоро ще се снима филм за живота на Ружа и схемата „One coin“. Българският журналист от вестник „Капитал“ Николай Стоянов пък издаде аудио книга със заглавие „Жената, която измами света“. Документалната поредица за „криптокралицата“, както се бе провъзгласила самата тя, е в платформата storytel. Историята, състояща се от 7 епизода, е разказана с гласовете на актьорите Биляна Петринска, Христо Чешмеджиев, Петя Абаджиева и журналиста Денислав Борисов.

 

Партита за стотици хиляди долари пръскаше Ружа – тя демонстрираше лукс и блясък