1 година ФБР следи българин за детско порно

1 година ФБР следи българин за детско порно

В продължение на една година американското Федерално бюро за разследвания (ФБР) е следило единия от задържаните за детско порно у нас. Това е Огнян Статев, съобщиха от Софийския градски съд, където днес се гледаха мерките за неотклонение на двама от арестуваните. При акцията в ареста останаха 10 от първоначално задържани 13 мъже.  

Магистратите са приели, че престъплението, за което е обвинен, е с висока степен на обществена опасност. Той е имал необходимото образование и опит, за да знае какви са тези файлове. Освен това по делото има информация, че ФБР от една година следи IP адреса на Статев, тъй като от него се разпространяват порнографски материали.

Мъжът остава в ареста.

Нидерландският пилот  Валтер Спиес също остава под стража. Съдът намира, че има реална опасност той да се укрие. Причината е, че е пилот в компания, позиционирана в Малта. Това предполага свободно и неограничено придвижване. Освен това липсва и договор за наем, няма трудова и семейна обвързаност с България, посочиха магистратите, цитирани от „24 часа“.

На неговия телефон са открити клипове със сексуално посегателство над деца. Експертиза установява, че в настолния му компютър е съхранявал над 200 файла с порноклипове с деца.