Двама са задържани за стрелбата на границата

Двама са задържани за стрелбата на границата

Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция – това обяви пред „По света и у нас“ посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя е съобщила новината на ръководството на МВР в телефонен разговор.

Посланик Секизкьок коментира единствено пред БНТ стрелбата, при която загина сержант Петър Бъчваров. В интервю пред Айше Сали дипломатът заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци.

Малко по-късно Борислав Сарафов обяди, че и още едно лице е задържано.

Задържани са общо двама души за стрелбата на границата. Това са извършителят на стрелбата и негов помогач. Установено е, че не са турски граждани, предстои изясняване на националността им.

Искам да подчертая отличното сътрудничество на българската прокуратура с турската и да благодаря на персонала на главния прокурор на Република Турция за отличното взаимодействие“, заяви Сарафов.

Първоначалната версия е, че задържаните са каналджии.

„Не ми се иска да допускам версията за терористичен акт, за момента ще трябва да приемем, че е каналджийство, придружено с особена арогантност и жестокост, защото те не са стреляли еднократно, те са стреляли поне 10 пъти по нашите полицаи“.

След изясняване на обстоятелствата около случая вероятно екип от български следователи ще замине за Турция, посочи още директорът на следствието.