Дясната ръка на Ружа помогнала да се изперат $ 400 млн.

Дясната ръка на Ружа помогнала да се изперат $ 400 млн.

Българката, която бе екстрадирана онзи ден до Америка е работила като ръководител на правния отдел на крипто пирамидата ONE COIN.

В обвинението срещу Ирина Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на криптокралицата Ружа Игнатова.

Властите в САЩ смятат, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с „УанКойн“ Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

ТВМЕДИА припомня, че братът на Ружа Игнатова Константин е в американски арест от няколко години, въпреки, че призна вината си като участник в схемата.

Той все още не е получил присъда за деянията си, макар да е бил много в периферията на измамите, измислени от сестра му. Константин Иганатов може да получи доживотен затвор, посочват магистратите в Америка, цитирани от New York Post.

В Щатите законите, свързани с финансови престъпления са много по-сурови и с тежки присъди, отколкото за убийства и други криминални престъпления от битово-личностен характер.