ДАНС и чужди служби нахлуха в NEXO (СНИМКИ)

ДАНС и чужди служби нахлуха в NEXO (СНИМКИ)

Българската прокуратура и МВР, съвместно с чуждестранни агенти, влязоха в офиси на основаната от българи международна компания за криптокредитиране и търговия с криптовалути Nexo, съобщи БНТ.

Международната операция се провежда заради съмнения за мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.

Прокуратурата е потвърдила за спецакцията, а по-късно днес ще даде повече информация по случая. Според информацията се претърсват офисите на компанията на бул. „Никола Вапцаров“ 16 и ул. „Хенрик Ибсен“.

Новината за акцията идва месец след като Nexo обяви, че напуска ключовия си пазар в САЩ. Компанията се сблъска с регулаторни препятствия там още преди криптосекторът да бъде покосен от вълната от фалити през миналата година.

Проблемите на компанията зад Окена и участието на международни агенти в спецакцията в София подсказват, че проверката идва по американска линия. Защо точно сега – към момента не е ясно.

Nexo стартира дейност през 2018 г. Зад компанията стоят Коста Кънчев, по-рано съосновател на фирмата за бързи кредити „Кредисимо“, и бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев. Бизнесът им много бързо се разрасна и придоби статут на водещ играч в сферата на кредитирането с криптовалути. 

Примката около Nexo се затегна през есента на 2021 г., когато щатът Ню Йорк наложи забрана на българската „криптобанка“ да предлага продуктите Exchange (спестовен продукт) и Earn (вътрешна борса за търговия с дигитални активи). По това време те така или иначе не бяха достъпни за граждани на щата, както и на такива от България, Естония, Австралия.

Ходът обаче подчерта регулаторния натиск върху компанията, която бързо се превърна в един от лидерите в криптокредитирането.

Около година по-късно – през септември 2022 г., когато мощни трусове вече бяха разтърсили криптосектора и водещи платформи за кредити и търговия се сриваха една след друга – осем американски щата повдигнаха обвинения Nexo Group за предполагаеми нарушения. Причина за действията им бе продуктът Earn, носещ лихви на клиентите и на практика действащ като ценна книга. Според регулаторите в САЩ компанията е трябвало да се регистрира като брокер или дилър, но не го е направила и така е нарушила местните закони.

Два месеца по-късно, в първите дни на декември, Nexo официално обяви, че напуска Съединените щати и ще изтегли своите продукти и услуги оттам. Официалният мотив е „липса на регулаторна яснота“.

СНИМКИ: БУЛФОТО