Баща на две дъщери сред притежателите на детско порно

Баща на две дъщери сред притежателите на детско порно

40 флашки със снимки и клипове, изобразяващи изключително брутални сексуални сцени между мъже и малки момичета, както и между деца и животни, били открити у един от задържаните от педофилската мрежа, разкриха разследващи. Тя беше разбита преди десет дни. Следователите от отдел “Киберпрестъпления ” в Националната следствена служба и ГДБОП атакуваха едновременно жилища в София, Хасково, Варна, Стара Загора, Нови хан.

13 мъже бяха задържани. Двамата най-млади са на 25-30 г., най-възрастният е на 60. В ареста останаха 10. Един беше освободен от съда срещу 7000 лв. гаранция, а двама пусна прокуратурата – единия срещу 2000 лв. гаранция, а другия срещу подписка. Парадоксалното при освободения от съда срещу 7000 лв. е, че е семеен, баща на две малки дъщери, пише в обширен материал „24 часа“. 

Мъжете не са се познавали лично. Някои от тях общували, включително и по скайп, но само с никнейм (прякори). Разговорите им онлайн били посветени както на клиповете и снимките, но също обсъждали и съвсем всекидневни теми.

13-те обвиняеми били всъщност най-активните потребители на детски порнографски материали. Първоначално разследващите засекли 12, но при разработката се появил още един.

Сред арестуваните е нидерландецът Валтер Спиес, който е пилот в много популярна нискотарифна компания. Той живее у нас. Вечерта преди задържането Валтер се прибрал от полет и веднага се залепил за компютъра, за да гледа и споделя детско порно. Разследващите трябвало да действат бързо, защото не било ясно кога му е следващият полет, а не искали да питат компанията, за да не провалят операцията.

“Не съм знаел, че това е наказуемо. Държал съм материалите единствено за себе си, не съм ги разпространявал”, било оправданието на Валтер, който не е семеен. След задържането му българка се обадила на разследващите, за да им каже, че му е годеница. Той пък твърдял, че има годеница италианка.

Друг от задържаните – Лъчезар Александров, търгувал с грамофонни плочи. Неговото обяснение било, че от любопитство свалил торент и не го изтрил после.

Сред арестуваните са и братя от Нови хан, които ползвали един компютър, за да споделят детско порно. Единият работел като монтьор, а другият бил общ работник. При тях се проверява и дали няма физическо посегателство върху деца, защото намереното в компютъра “било много притеснително”.

Мъжете били наблюдавани от около месец. Първоначално трябвало да бъдат задържани само тези извън София.

По-късно обаче разследващите получили информация, че четиримата, които живеели в столицата, опитали да трият съдържанието на компютрите и телефоните. Не е сигурно дали са се усетили, че ги дебнат. Според криминалисти по-скоро това била регулярната практика – да свалят, разпространяват и после да трият бруталните снимки и клипове. И тъй като имало опасност да бъдат загубени доказателства, разследващите атакували и тях.

Имало някои, които теглели детско порно денонощно. Единият дори оставил компютъра си включен, докато бил на работа, за да може през това време да се разпространяват снимките. Други влизали само на сесии.

По думите на шефа на отдел “Киберпрестъпления” в НСлС Светослав Василев заснетите клипове идват от азиатски държави. Голям обем от файлове са от Русия, от бивши съветски републики. Няма данни български деца да са участвали в клиповете. Василев посочи, че притежателите на детско порно са с разнообразна сексуална ориентация.