7 години на топло за Вальо Топлото за 12 млн. лева

7 години на топло за Вальо Топлото за 12 млн. лева

Осъдиха Валентин Димитров – Вальо Топлото за пране на пари. Той получи 7 години затвор. От неговите действия била ощетена „Топлофикация“.

Делото започна преди 13 години, през септември 2009 г. Сега приключи на първа инстанция. Прането на пари е било осъществено чрез сделки, купуване на ценни книжа, предоставяне на финансови кредити в евро, продажби на ценни книжа на капиталовия пазар и други. Сделките, които са многобройни, са извършвани през периода 2000 – 2006 година и са свързани с австрийски сметки. Затова имаше и съдебни поръчки до Австрия.

Съдия Петя Крънчева повече от час изброяваше сделка по сделка, а те бяха десетки на различни стойности -20,50,70,92 хил. евро и т.н. Горе-долу в продължение на петте години Валентин Димитров е извършвал минимум по няколко сделки на месец.

Обвинението на бившия шеф на столичната „Топлофикация“ е за пране на 12 млн. лв. Имаше и за данъчни престъпления в размер на 2 млн. лв. Това обвинение обаче е отпаднало по давност.

Заедно с него беше подсъдима и майка му Цеца Димитрова, известна и като баба Цеца, но тя почина през 2011 г.

Любопитен детайл е, че Димитров, който през годините смени много адвокати, вече се явява със служебен защитник поради невъзможност да плаща. Той е безработен.

През годините срещу него се водеха четири дела. Той влезе и в затвора за три години, защото харчи служебни пари за джет, джакузи, синьо сирене, шоколад, сладкиши и други подобни. По едно от делата – за валутни престъпления, е окончателно оправдан. Във ВКС друго от делата чака решение.

Снимка: Булфото