25 години, откакто Съвестин излезе да играе и не се върна

25 години, откакто Съвестин излезе да играе и не се върна
Съвестин в 1 клас

Този месец се навършиха точно 25 години, откакто едно 7-годишно дете излиза да играе с приятели пред блока в столичния кв. „Люлин“ и повече никога не се прибира вкъщи.

Почти няма човек в България, който да не помни смразяващия кръвта криминален случай, който отдавна се е превърнал в прашно и забравено досие.

Датата е 6 май, Гергьовден. Малкият Съвестин Деянов излиза с приятелчета навън и до ден-днешен няма никаква следа от него. Тогава няма интернет, мобифоните са истински лукс и се броят на пръсти в страната. Информацията за изчезнало дете се появява по-късно във вестници и по телевизията.

Родителите на Съвестин са в шок.

И така до ден-днешен.

Тодор Деянов посвети целия си живот да търси сина си, но така и не се стигна до категорични следи и информация за Съвестин. Близки на семейството разказват, че откакто го няма, майка му съвсем е загубила вяра и желание за живот.

„Тя се успокоява единствено със сънищата си. Казва ми, че го сънува, детето я уверявало, че е добре и да не се притеснява. В съня Съвестин често ѝ казвал, че някой ден ще се върне“, споделя Тодор в едно от последните си интервюта.

И така, 25 години след най-знаковото отвличане на дете в България, никой не знае дали момчето е живо. Млад мъж, приличащ на него, беше засечен във френското метро, но страната ни по категоричен начин отказа да разследва случая.

Бащата Тодор Деянов твърди, че ченгета са отвлекли малкия. И до днес е сигурен, че момченцето е било отвлечено и продадено в друга държава. Тази му версия отричат всички институции у нас.

На третия си рожден ден

Издирвателните действия първо се насочват към иранец и родна проститутка, живеещи на семейни начала. Жената имала дете, което си играело със Съвестин. С днешна дата не се знае къде са тези хора. За иранеца се пуска слух, че е мъртъв, според други сведения е в чужбина.

Преди години бащата на Съвестин посочи, че в похищението на детето участие са взели полицаи сержанти от Троян и от Плевен, на които дори се знаели имената.

Според него момче като Съвестин струвало 200 000 евро, а осиновителите му най-вероятно били богаташи, които или са загубили свое дете, не могат да имат собствено, или просто са решили, че искат да имат син, който да изглежда точно по този начин.

Тодор е сигурен, че Съвестин е изведен от страната ни с подменена самоличност, като името му най-вероятно е сменено още в България.

Бащата смята, че точно неговият син е похитен, защото семейството му било бедно и скромно, без връзки и протекции. С една дума – лесна мишена за похитителите.

Според Тодор каналите, които се занимават с отвличането и продаването на деца, се състояли от пет-шест похитители, като групата им била разделена на йерархични нива.

Отговорност за отвличането на дете посред бял ден бе търсена от няколко премиери, главни прокурори и президенти. От безсилие баща му реши да се запали пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. Попречи му тогавашният еврокомисар Франко Фратини, който слезе при него, а после прие в кабинета си и го изслуша.

През 2007 г. Деянов запали образите на президента тогава Георги Първанов, кмета на София Бойко Борисов, министър-председателя Сергей Станишев, на министрите Йвайло Калфин, Румен Петков и Пламен Орешарски, както и този на председателя на Народното събрание Георги Пирински.

 

СЛУЧАЯТ „АМБЪР“

 

Дона Норис със снимка на изчезналата си дъщеря и нейните кукли

Година преди да изчезне Съвестин, подобен случай вцепенява цяла Америка.

Неразрешеният казус на отвличане и убийство на едно 9-годишно момиче в САЩ през 1996 г. стана причина за откриването на хиляди безследно изчезнали деца по целия свят.

Историята на малката Амбър Хагерман вече е част от всички „студени досиета“, тъй като нейният похитител така и не бе заловен. Битката на родителите Дона и Чарли Хагерман с безсилието на властите пред разкриването на заплетения случай все пак даде сили и мотивация на хиляди хора, чиито деца са станали жертви на подобен тип престъпления.

Почернените майка и баща намериха начин да помогнат на други в тяхното положение, давайки идеята за създаване на специална система, която да оповестява за отвличането на деца, и такава, чрез която да се разпространяват информационни бюлетини за хора, подозирани в похищения.

Благодарение на усилията им през 2002 г. бе създадена системата, наречена „AMBER Alert“. Години по-късно най-накрая тя е въведена и в България.

С тати… 

Ако тя бе стартирала по-рано, имаше реален шанс много от изчезналите деца у нас да бъдат спасени. Страната ни обаче нехае, а според запознати системите за отвличане са същите, каквито били и преди 25 години. Периодично в България изчезват непълнолетни деца (по-често момичета) и никой не знае какво се случва с тях. Сега близките на тези изчезнали деца се питат ще се заеме ли някога държавата ни да разследва адекватно и трафика на хора…

Бащата на Съвестин е бил на крака и в централата на Интерпол. Преди години експерти изработиха фоторобот на порасналия вече Съвестин. Ликът му бе разлепен в метрата на цяла Европа.

Въпреки това и до днес няма и следа от него.

 

 

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И БУЛФОТО