20 г. затвор за ревнивец, заклал 28-годишна майка

20 г. затвор за ревнивец, заклал 28-годишна майка

Софийския апелативен съд наложи 20 години затвор на мъжа, убил по особено мъчителен начин жена си с нож пред очите на едно от децата им във врачанското село Гложене. Това съобщиха от обвинението и допълниха, че решението е окончателно.

Извършителят на деянието Григор Георгиев е подал жалба срещу присъдата на САС, с която иска да бъде частично отменена присъдата на Окръжния съд във Враца. Подсъдимият е пожелал да бъде оправдан по обвинението да е извършил деянието по особено мъчителен начин за убитата.

Вместо това той е признат за виновен, че на 8-и юли през 2019 г. около полунощ в с. Гложене умишлено е умъртвил майката на двете си деца Дарина Стефанова (28 г.), като убийството е извършено и по особено мъчителен начин за жертвата. Наложеното наказание „лишаване от свобода“ е увеличено от 18 на 20 години, а в останалата част присъдата е потвърдена.

Оплакването на подсъдимия, че е лишен от процесуалното право да разпита непосредствено и лично единствения свидетел (сина му) и така е ограничено правото му на защита е неоснователно. 

Тричленният състав на ВКС приема касационната жалба за неоснователна.

Припомняме, че мъжът живеел на семейни начала с жената в с. Гложене, заедно с двете им малолетни деца – десетгодишен син и седемгодишна дъщеря. През април 2019 г. той се прибрал от Великобритания и започнал работа в Елин Пелин. От време на време се прибирал при семейството си в селото. Бил споделил на братовчеда си за подозрения относно жена му, че поддържа връзка с друг мъж чрез социална мрежа, както и че това станало повод за скандали между тях.

От своя страна, тя разказала на нейната приятелка за проблеми в семейството си и прекалена ревност на мъжа. Казала й, че не издържа и иска да се разделят.

Вечерта на 8 юли 2019 г. двете жени се срещнали в кафене в с. Гложене.  По време на разговора тя споделила на приятелката си, че той разбрал за връзката й с друг, като влязъл в профила й в социалната мрежа Facebook.

През нощта той се прибрал ненадейно в дома си. Входната врата на къщата била заключена. Той отворил монтирания комарник на един от прозорците и през него успял да влезе вътре. По това време жената и синът им били будни.

Обвиняемият взел нож и се нахвърлил върху жена си. Момчето, станало свидетел на това, се опитало да ги разтърве, но не успяло. Майка му силно викала и му казала да отиде при съседа им за помощ. Детето излязло, като през това време той нанесъл с нож множество удари на жената.

Изплашен и плачейки, синът им изтичал до съседната къща и помолил да извикат полиция, тъй като „баща му души майка му“. Обвиняемият бил открит в кухнята до лежащата на пода жена, в опит за самонараняване, като наоколо имало кръв. Той извадил ножа от корема си пред пристигнали на място свидетели. 

ЖАЛБА ПРЕДИ СМЪРТТА

Скандалите в семейството на Дарина и Григор били ежедневие. Само седмица преди жената да бъде убита тя подала жалба в полицията, тъй като била зверски пребита от него.

Мъжът подписал предупредителен протокол да не тормози повече половинката си си, но няколко дни след това грабва ножа и я умъртява пред очите на сина си. 

Това е поредниат случай, в който жена подава сигнали до полицията, но с насилниците не се работи и казусите завършват със смърт.

Навръх 8 март, Международния ден на жената, в центъра на София се състоя протест „Нито една повече“ в подкрепа на всички жени, преживяли психически тормоз или физическо насилие. На шествието, което тръгна от пилоните на НДК, присъстваше и Лена Бориславова, бивш началник на кабинета на Кирил Петков от „Продължаваме промяната“. Формацията често атакува колегите си от БСП, че не се приема истанбулската конвенция, която ще гарантира правата на жените, преживели тормоз.