Роберта Мецола е новият председател на Европарламента

Роберта Мецола е новият председател на Европарламента

Малтийката Роберта Мецола от Европейската народна партия е новият председател на Европарламента. Тя бе избрана още на първи тур с 458 гласа „за“, като за абсолютно мнозинство ѝ бяха необходими 309.

Мецола, която днес навършва 43 г., е третата жена председател на евроинституцията.

При гласуването тя остави далеч зад себе си конкурентките си за поста – шведката Алис-Бах Кунке (101 гласа) от партията на Зелените/Европейски свободен алианс и испанката Сира Рего от левицата (57 гласа).

По-рано днес полякът Косма Злотовски от Европейските консерватори и реформисти се отказа от надпреварата.

В речта си след вота Мецола подчерта, че Европа има шанс да стане първият континент без въглерод и ЕС може да поеме ръководната роля в тази насока.

„Цифровият преход създава нови възможности и ние трябва да стимулираме тези промени“, каза още тя.

Същевременно Мецола заяви, че светът около Общността не е така приятелски настроен, както е бил само преди едно поколение и определи като „недопустими“ нападенията срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, а положението в Беларус като „опасно“.

В тази връзка тя открои като основно предизвикателство пред Общността колективната сигурност.

„За автократите ЕС е заплаха, просто защото съществува“, каза още тя и допълни, че всички в Европейския парламент ще застанат срещу всеки опит той да бъде унищожен. „Трябва да се сложи край на последната разделена страна в него – Кипър“, посочи още Мецола.

През октомври 2020 г. Мецола внесе редица поправки в резолюция на ЕП за правовата държава у нас. В една от тях се твърдеше, че протестите срещу правителството на Борисов миналото лято  са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен, заради което срещу нея се изля порой от надапки от България в социалните мрежи. По-късно тя я оттегли, а Европарламентът отхвърли и другите внесени от нея поправки, в които се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар и техните имена не бяха споменати.