11 години без виновни за смъртта на родилка. Помните ли Деяна?

11 години без виновни за смъртта на родилка. Помните ли Деяна?
Деяна остави сираче, което никога няма да познава мама

11 години без наказание за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева. Момичето почина през 2011 г., дни след като роди в столичната болница „Шейново”. Обвиняеми по случая са шестима лекари. Съдебният процес обаче буксува от години. Преди няколко дни делото е отложено за пореден път, припомня NOVA.

„Последното, което ми каза, беше: „Искам да ми обещаеш, че каквото и да се случи с мен, ти ще се грижиш за Майки и ти ще го отгледаш”. След това повече не я видях”, разказва майката на момичето – Людмила Велинова.

Георгиева умира 42 дни, след като ражда сина си. Според епикризата родилката е била изписана в добро състояние.

„Всъщност то беше критично – с много висока температура, силни болки в корема, повръщане. Диагнозата, която поставиха, беше летен вирус. Просто побързаха да се отърват от летния вирус като я изпратиха вкъщи”, добавя Велинова.

Оказва се, че части от плацентата са останали в тялото на жената и тя развива сепсис. Грешката на лекарите е, че са подценили състоянието ѝ и не са я прегледали обстойно, за да установят загниването на тъканите.

„Не си платихме за избор на екип и третираха Деяна като куче! Това е истината, но справедливост няма. 5 пъти са я питали там дали иска избор на екип и упойка, която се заплаща отделно. Тя е отказвала. След раждането я изписаха жълта. Разказа, че са се държали арогантно с нея и не са ѝ обръщали никакво внимание“, казва неотдавна в свое интервю почерненият татко на детенцето Марат Михайлов.

Деяна остави сираче, което е вече на 11 години и което никога няма да познава мама.