Ексхумират тялото на Миглена от Пудрия

Ексхумират тялото на Миглена от Пудрия

Тялото на жената, която почина в коридора на Спешното отделение на врачанската болница ще бъде ексхумирано и ще бъде направена аутопсия, съобщиха от прокуратурата. 

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление. Деянието е квалифицирано по чл.123 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, уточниха от прокуратурата.

В рамките на вчерашния ден са разпитани свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ – Враца.

С оглед необходимостта от изготвяне на съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта на пострадалата, предстои извършване на ексхумация и аутопсия.

Допълнителните действия по разследването продължават и днес. В кратки срокове следва да бъдат разпитани нови свидетели, в т.ч. длъжностни лица от структурите, относими към инцидента. Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Изискана е документация за трудови договори и длъжностни характеристики на служители, вкл. вътрешни правилници и задължения на съответните медицински лица в МБАЛ – Враца. Събира се допълнителна медицинска документация, касаеща здравословното състояние на починалата. Предстои детайлен анализ на всички данни, получени от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, както и на приети, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112. Очаква се писмена информация от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ РЗОК – Враца относно констатираното по случая, съобщиха още от държавното обвинение. 

Междувременно първоначалната проверка на РЗИ-Враца показа, че около 6 минути е продължило бавенето на регистратурата на починалата жена. „В клипа ме шокира това, че за пациентката в безпомощно състояние не се предприеха незабавни реанимационни действия“, каза пред  bTV д-р Орлин Димитров, директор на РЗИ-Враца. По думите му правилата навсякъде са еднакви. Първото, което трябва да се направи, е веднага лекарският екип да окаже помощ на жената, която е била в неадекватно състояние. „По неофициална информация около 6 минути е било бавенето пред регистратурата на спешното приемно отделение“, каза д-р Димитров. След като е била приета, лекарите са работили 40 минути по реанимационна дейности. След шестата минута веднага е била интубирана.

„Опитали са всичко, но за съжаление е настъпил фаталният край“, каза още директорът на РЗИ-Враца. Според него става въпрос за инцидент, който трябва да бъде внимателно разследван. „Пуснати са проверки за изясняване на случая и от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, и от РЗИ. Не искам да говоря предварително, нека да стъпим на някаква база и да имаме някакви конкретни данни за самия случай“, заяви д-р Димитров.