Затлъстели деца – бичът на съвремието ни

Затлъстели деца – бичът на съвремието ни
Децата, които се хранят правилно и спортуват си личат отдалеч…

Затлъстяването е едно от най-сериозните предизвикателства за здравето през 21 век и се очаква 25% от децата в световен мащаб да страдат от това състояние до 2050 г. Тревожните данни припомниха от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Според същата прогноза на Световната федерация по затлъстяване 60 на сто от мъжете и 50 на сто от жените ще страдат от затлъстяване до 2050 г., което се равнява на 4 млрд. души от населението на света.

Председателят на сдружението доц. д-р Теодора Дърленска, посочи, че през последните 30 години броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в европейските страни се е увеличил три пъти.

В България през 2014 г. 42,5% от мъжете са били с наднормено тегло, а 16,8% със затлъстяване. Жените с наднорменото тегло са били 28,7%, а със затлъстяване 14,4%.

Национално проучване на рисковите за здравето фактори показва, че при децата от 5- до 19-годишна възраст 30% са с наднормено тегло , от които 10% са със затлъстяване.

Основни рискови фактори за затлъстяване при децата са нездравословното хранене, недостатъчният сън, обездвижването и генетичната предразположеност, посочи още доц. д-р Дърленска.

Лошите хранителни навици стават все повече, сред които са повишеният прием на сол, захарни изделия, наситени мастни киселини, алкохолни изделия, уточни тя.

Тя посочи, че ключът за здравето на децата е в родителите и семейната среда е тази, в която се създават правилните хранителни навици на децата.

„Това включва пет броя плодове и зеленчуци дневно в детска възраст, консумация на зърнени храни всеки ден, варива, мляко и млечни продукти, белтъчини от животински произход“, посочи доц. д-р Дърленска.

Децата трябва да имат възможност за достатъчно физическа активност, което означава поне 3 часа дневно до 5-годишна възраст, както и условия за спорт и движение, както в училищата, така и през почивните дни.

Децата нямат нужда от празни калории като захарни изделия, а повече плодове, зеленчуци и месо. Снимки: БУЛФОТО

Истинската профилактика на затлъстяването е във възрастта преди пубертета, подчерта д-р Светослав Ханджиев, който почетен председател на сдружението по затлъстяване.

Той обясни огромната важност на първите 1000 дни от живота на детето от момента на зачатието до навършването на втората година. По думите му качването на повече от 14 кг през бременността е рисков фактор за наднормено тегло при детето и развитието на някои заболявания.

Особено сериозен в България е проблемът с многото часове, които децата прекарват пред екран. Страната ни е на първо място в ЕС по обездвижване при децата от 6 до 9 години – те прекарват 26 седмично пред екрана или повече от три часа и половина на ден.

Лечението на затлъстяването изисква мултидисциплинарен подход, който да включва хирурзи, ендокринолози, диетолози, психолози. Това обясни д-р Константин Гроздев, председател на Българското дружество по бариатрична (метаболитна) хирургия.

Той се съгласи, че профилактиката в ранна детска възраст е най-важното условие, за да се овладее проблема със затлъстяването. Бариатрична хирургия се прилага, когато се надскочи определен праг на затлъстяване. По този начин се постига не само редукция на теглото, но и се повлиява метаболитният статус на тези пациенти.

Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, омазняване на черния дроб, сърдечносъдови заболявания, както и някои видове рак.

Затлъстяването повишава и риска за по-тежко протичане на Ковид-19, но въпреки това се запазва пренебрежителното отношение към това заболяване, както и към проблема с обездвижването и лошата култура на хранене.