Защо умират делфините в Черно море?

Защо умират делфините в Черно море?

Мъртви делфини, изхвърлени от морето – все по-често това може да се види и на българското Черноморие.

ТВМЕДИА ви съобщи по-рано днес за мъртво бебе делфинче, изхвърлено от морето на плажа във Варна. Снимките, които публикуваме в тази статия също са от днес – само че от Кранево. Оказва се, че много от морските бозайници умират в мрежите на бракониери, след което биват изхвърляни. Това твърдят природозащитници, които са убедени, че риболовът на калкан е сред основната причина за измирането на морските бозайници.

Рибарите на Черно море смятат, че има прекалено много делфини. Живеят си чудесно и всеки от тях изяжда по 20 килограма риба на ден. Риба, която обаче те искат да уловят и да продадат.

На рибарите изобщо не им е жал за стотиците мъртви делфини, изхвърлени по българските плажове. Природозащитниците смятат, че вина за това носи индустриалният риболов с плаващи мрежи.

Според еколози от дружество „Да запазим Корал“ това е огромен бизнес за някои, защото уловеният калкан се продава скъпо.

„При нас идват малки делфинчета, умрели по различно време. Някой просто циклично чисти тези мрежи и хвърля делфинчетата встрани“, казват от там.

Еколозите вдигнаха шум още по времето на Бойко Борисов и неговото правителство. Тогава той лично обеща да забрани риболова с рибарски мрежи, но досега нищо не е променено.

Румънският биолог Попеску е пристигнал в България по собствена инициатива, за да помага на българските природозащитници. Иска да направи аутопсия на мъртъв делфин, за да установи от какво е умрял.

Трябва обаче да импровизира, защото в България няма нито специалисти, нито подходящи лаборатории.

„Повечето делфини страдат от стрес, защото получават твърде малко храна и много от тях попадат в мрежите. Това са таляни или мрежи, които се използват за улова на калкан. Става дума за нелегален риболов, срещу който трябва да се води борба“, смята биологът.

Много делфини умират в таляните на рибарите и бракониерите. Особено опасни са така наречените призрачни мрежи-таляни, които плуват под повърхността. Говори се, че тяхната дължина вече наближава 1000 километра. Рибарите обаче отхвърлят всяка отговорност.

Досега нито един бракониер не е влязъл в затвора. Еколозите настояват за забрана на риболова с плаващи мрежи. Според тях той е причината за измирането на делфините.
От десетилетие насам всяка година еколозите регистрират над 400 мъртви делфина по българското крайбрежие. Официалната статистика на РИОСВ пък сочи между 80 и 100 случая на година, което е с три пъти по-малко от преброената бройка на природозащитниците.