Защо „Стани богат“ дава малки суми за трудни въпроси?

Защо „Стани богат“ дава малки суми за трудни въпроси?

Младият учител от Велико Търново Драгомир Дачев направи незабравима игра в предаването „Стани богат“. Преподавателят се справи повече от добре и се прибра вкъщи с 10 000 лева.

Въпросът за 5000 лева обаче предизвика сериозни дискусии в социалните мрежи и за пореден път изкара наяве казуса със степента на сложност на въпросите.

Ето го въпроса:

„Каква професия е упражнявал Самуюл Уилсън, известен като чичо Сам – символ на САЩ?“. 

а) Месопреработвател

б) Строителен предприемач

в) Лекар

д) Писател

Драгомир отговори правилно –  посочи месопреботвател.

От фейсбук страницата „Пълен trash Memes“ откриха почти същия въпрос, зададен в американския вариант на предаването.

Разликата обаче е поразителна – там въпросът е последен в играта, а именно за 1 милион долара.

5000 лева в България срещу 1 милион долара в САЩ. Т.е при други обстоятелства Драгомир би могъл да стане милионер в САЩ.

Коментарите под поста на „Пълен trash Memes“ са показателни:

„Пълна пародия! Тия 100 000 лв са нищо вече. А те от 20 години ги раздават. Поне 250-300 к трябва да е вече наградата. Смях и позор“, пишат в социалките.

„В немския вариант на предаването преди няколко седмици участниците достигнали до 10-и въпрос за 164 000 €, имаха възможност в края на седмицата да играят за 3 милиона. Случайно или не почти навсякъде по света предаването се казва “Кой иска да стане милионер“, само тук е “Стани богат“, посочва друг фен на формата.

РЕАКЦИИТЕ

Реакции по темата има не само в социалните мрежи. Някои медии също посочиха за пробойните в предаването.

„Забелязали ли сте, че въпросите в предаването „Стани богат” през последните години изглеждат прекалено сложни? Ако сте, не сте сами, защото е факт, че дори първите пет, които би следвало да са елементарни, понякога затрудняват и доста интелигентни хора, тъй като изискват специфични познания, които не са характерни за сегашното поколение. Не, проблемът не е, че хората са станали по-глупави през годините, откакто предаването се излъчва. Просто наистина въпросите са по-сложни и вероятно за това има причина“, пише „Флагман“. Колегите от там допълват:

Официално предаването у нас се казва „Стани богат”, но то представлява франчайз на световно шоу, наречено „Кой иска да бъде милионер” или за съкратено „Милионер”. Заглавието на запад не е случайно – последният, 15-и въпрос, който е най-сложен, носи на отговорилия го правилно сумата от 1 млн. във валутата на съответната държава.

В повечето страни в Европа тя е в евро, докато в САЩ е в долари. Не и в България. 

Тук верният отговор на последния въпрос носи 100 000 лв. И докато тази сума допреди близо 25 години, когато стартира предаването в България, бе внушителна, сега е на практика смехотворна.

Предвид растящата инфлация и кризата, която предстои, скоро с тези пари вероятно няма да можем да си купим и 100 яйца от кварталния магазин. 50 000 евро не могат в момента да ви донесат дори гарсониера в голям град. Трудно могат да ви купят и гараж в някои случаи.

Изобщо няма да говорим въпросите от последната петица в предаването, до които малцина стигат. Просто вижте как са разпределени сумите у нас и сравнете с разпределението на сумите в Европа и САЩ.

Няма как да не се отчете тази фрапантна разлика в сумите.

Да, правилно забелязахте. Десетият въпрос у нас носи 5000 лв. – една прилична заплата за град като София и сравнено със средните нива на заплатите в страната – 3 заплати. А във Великобритания правилният отговор води до 32 000 евро, където средната заплата е 3900 евро на месец и 47 000 евро годишно. Усещате ли разликата?