ВСС иска да знае адекватен ли е Гешев

ВСС иска да знае адекватен ли е Гешев

Във Висшия съдебен съвет (ВСС) продължават споровете около процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Дебатите започнаха сутринта в четвъртък и няма изгледи да приключат до края на деня. Разговорите са дълги и досадни. Почти всеки един детайл се обсъжда напоително, а докато се изкажат над 20 човека работният ден минава без реално да се свърши каквато и да е работа.

Емоционалното състояние на главния прокурор

Актуалният спор се води около свидетелите, които трябва да бъдат изслушани. Съветът се съгласи показания да дадат шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов (който иска отстраняването на Гешев), както и неговият заместник Ясен Тодоров (съюзник на Гешев). Вторият трябва да говори за емоциите на Гешев на 14 май, а Сарафов – за състоянието му на 15 май, малко преди даде пресконференцията, на която показно скъса оставката си и се закани да измете „политическия боклук“.

Тази му изява бе предшествана от заявката на ГЕРБ, че първата работа на бъдещото им правителство ще е да отстранят Гешев от поста заради уронване престижа на съдебната власт. Междувременно зам. главният прокурор Борислав Сарафов атакува началника си пред ВСС, а шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за отстраняването на Гешев.

„Това, че пазя ГЕРБ и ДПС, и някои други. Между другото, ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз. Съдейки от изявленията на някои така наречени „политици“, , заяви тогава Гешев.

Именно това изказване е сочено като основание за евентуално отстраняване от поста на обвинител №1. До четвъртък предложенията бяха две, но сутринта изненадващо първото бе оттеглено и остана само това за поведението му по време на медийната му изява, когато скъса оставката си.

Гешев обаче настоява за показания да бъде допусната и служителката Марчела Панталеева, която е пътувала с него до САЩ за командировката му. Главният прокурор твърди, че тя е била свидетел как той е получил заплашително писмо при кацането си на ВИП-терминала в София на 13 май. Той го скъсал, но само на две части, а впоследствие то било предадено на прокуратурата, която образувала дело. Във ВСС Гешев представи факсимиле от писмото. В него се твърди, че ако той не си подаде оставката, някой „ще натисне enter“-а.

Идеята на изследването на емоциалното състояние на главния прокурор вероятно е да се твърди, че той се е изказал в състояние на афект. След двучасови дебати за свидетелите един от членовете не издържа и попита защо изобщо се обсъда въпросът. Тогава Гешев се ядоса и заяви, че това бил въпрос по същество на процедурата по отстраняване.

Едно емоционално състояние може да доведе до жестове, до агерсия, включително до определени изрази„, заяви той. После попита какво е трябвало да бъде състоянието му след като около него летели сачми при взрива край колата му.

В крайна сметка съветът реши, че Панталеева няма да бъде изслушвана.

Източник: Mediapool.bg