Вижте къде по света хората са най-щастливи и дълголетни

Вижте къде по света хората са най-щастливи и дълголетни
A multi-ethnic group of high school students are outdoors on a summer day. They are gathered together to take a selfie, and they are all smiling.

Предалагаме ви класация къде живеят най-дълго обитателите на света – това са така наречените „сини зони“. 

За първи път са посочени от изследователя Дан Бютнер. Той смята, че сините зони са онези, които са дом на най-старите и най-здрави хора на планетата. Според Бютнер има пет места по света, на които е по-вероятно да срещнете столетници – всички те живеят по-щастливо, пият вино, хранят се с риба и маслинени мазнини, хапват много зеленчуци и не спират да се смеят.

Ето кои са те:

Сардиния, Италия

Сардиния е първата синя зона, която Бютнер и неговият екип идентифицират още през 2004 г. Според уебсайта на сините зони изследователите откриват „рядка генетична странност“, носена от много от жителите й, която се свързва със сърдечното дълголетие на населението.

Но не само генетиката прави обитателите на дестинацията уникални. Както отбелязва сайтът, хората, живеещи в Сардиния, продължават да водят много активен начин на живот и все още ловуват, ловят риба и събират по-голямата част от храната си на местно ниво.

Обществото спазва здравословна диета, състояща се от пълнозърнест хляб, бобови растения, градински зеленчуци, плодове и масло от мастиково дърво, всички от които са важни за здравето на сърцето. Също така е важно, че „те се смеят и пият вино заедно“.

Окинава, Япония

Хората, обитаващи Окинава, са щастливци с ниска заболеваемост от рак, сърдечни заболявания и деменция. Тяхното дълголетие може да се дължи и на силните социални връзки, както и на дълбокото чувство за цел.

„По-възрастните жители на Окинава могат лесно да формулират причината, поради която стават сутрин“, според сайта на сините зони. „Техният живот, наситен с цел, им дава ясни роли на отговорност и чувството, че са необходими до 100-те си години.“ Хората тук също предпочитат предимно растителна диета.

Никоя, Коста Рика

Костариканците имат определение за живота, което всеки трябва да приеме: pura vida, което се превежда като „чист живот“. Тази жажда за щастие всеки ден служи на хората и ги възнаграждава с няколко допълнителни години в добро здраве.

Отново всичко се свежда до силни семейни връзки, чувство за цел всеки ден и – познахте – правилно хранене. „Консумацията на по-малко калории изглежда е един от най-сигурните начини да добавите години към живота си“, отбелязва сайтът.

„Никоянците консумират лека вечеря рано вечерта. През по-голямата част от живота си столетниците от Никоя се хранят с традиционна диета, подчертана от „трите сестри“ на селското стопанство: тиква, царевица и боб“.

Икария, Гърция

Гръцкият остров Икария е дом на по-малко от 10 000 души, които не са чували за деменция и хронични заболявания. Освен това, един от всеки трима жители тук живее над 90 години. Според изследователите това се свежда до тяхната култура, нива на активност, диета и любов към доброто вино.

„Те се наслаждават на силно червено вино, късни нощни игри на домино и спокоен ритъм на живот, който игнорира часовниците. Чистият въздух, топлият бриз и пресеченият терен ги привличат към активен начин на живот на открито“, се казва в уебсайта.

Лома Линда, Калифорния

Въпреки че Южна Калифорния предлага като цяло приятна среда за всички, на адвентистите от седмия ден, живеещи в Лома Линда, изглежда тя се отразява повече от благоприятно. Всъщност, според Blue Zones, те живеят с около десетилетие по-дълго от обикновения човек, което може да се дължи на строгата им вегетарианска диета и любовта към физическата активност.

Може дълголетието им обаче да се дължи и на страстта им да помагат на другите. „Както много религии, Църквата на адвентистите от седмия ден насърчава и предоставя възможности на своите членове да участват доброволно“, а те остават активни и „намират чувство за цел, предотвратявайки депресията, като се фокусират върху помощта на другите“.