Винят Мария Габриел в далавера с общинско жилище

Винят Мария Габриел в далавера с общинско жилище

Николай Белалов и Борис Цветков от Дискусионния клуб за социална и местна политика входираха сигнал до прокуратурата заради злоупотреба със служебно положение на Мария Габриел. Докато е била евродепутат от листата на ГЕРБ, тя е ползвала общинско жилище, за да си скандира личен багаж и стоки, се твърди в сигнала до обвинител номер едно Иван Гешев. Ето и целия текст на жалбата:

Уважаеми г-н Главен прокурор,

Публична тайна е, че г-жа Мария Габриел в периода в който е била евродепутат, избран с листата на партия ГЕРБ е ползвала общинско жилище в гр. София, в което да си „стокира“ нещата! В този период, а и до днес в столицата има остър недостиг на общински жилища, което води до дълго чакане от страна на картотекирани млади семейства, самотни майки, възрастни хора с ограничени финансови възможности и на много други категории граждани с остри жилищни нужди. Очевидно е наличието на възползване от служебно и партийно положение за ползване на евтино общинско жилище, а не наемане на такова на пазара на частни имоти! Доказателство за подобно възползване е последователното прикриване на фактите от страна на общински чиновници в т.ч. г-жа Фандъкова и г-жа Габриел. На 16.05.2014 год. в качеството на общински съветник Николай Белалов отправя писмено официално питане до кмета на Столична община: „Какви граждани, освен тези картотекирани, като нуждаещи се могат и ползват общински жилища и при какви условия, в т.ч. и за г-жа Габриел?“! В официален отговор г-жа Фандъкова изчерпателно отговаря, че жилищата на Столична община са във фондове със социални функции и некартотекирани граждани в т.ч. и г-жа Габриел не ползват общинско жилище!?! По-късно се оказа, че твърдението на столичния кмет е (поредна) откровена лъжа и г-жа Габриел публично декларира, че е ползвала общинско жилище за да си „стокира“ нещата, но вече не го ползва. От последващи публикации стана ясно, че г-жа Габриел също отново е излъгала и е ползвала жилището доста време след своето заявление. Прокуратурата въпреки многобройните публикации вероятно до момента не се е самосезирала за да провери има ли злоупотреба със служебно положение, прикривана с лъжите от страна на посочените лица. Неразследването на посочения казус и преди и сега уронва престижа, както на управниците в Столична община, а така и на българските представители в Европейския парламент показвайки ги в светлината на хора, ползващи служебното си положение за облагодетелстване за сметка на социално слаби и нуждаещи се техни съграждани. В тази връзка настояваме прокуратурата да разследва този казус и да установи има ли извършени престъпления и злоупотреба със служебно положение за да бъдат наказани виновните лица или да се изчисти името на замесените!

Надяваме се българските институции да предприемат всички необходими действия за да бъде преустановено уронването на престижа на Европейския парламент, на избраните за представители в ЕП, а и на хората, ангажирани с политика и с държавното управление!

С уважение,

16.05.2023 г.                                  Николай Белалов:

Председател на ДКСМП

Борис Цветков:

Секретар на ДКСМП