В тази къща на 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор

В тази къща на 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор

Това е къщата в Истанбул, където е подписан договорът, който дава свободата на България. Това е най-красивата къща, в най-баровския квартал на Истанбул – „Йешилкьой“.

Дватаѝ етажа и мансардата се издигат като бял кораб сред море от зеленина.

Оценява се на близо 10 млн. долара. Турските власти са я обявили за паметник на културата с първостепенно значение.

Дори и вътрешните ремонти се извършват със специалното разрешение на Службата за исторически паметници.

Такива домове в мегаполиса има много. Къщата на улица „Истанбул“ в „Йешилкьой“ обаче е кръвно свързана с българската история, защото в нея на 3 март, в 17 часа, през 1878 г., е подписан Санстефанският мирен договор.

В тогавашния ловен дом на султан Абдул Хамид е сложен краят на Руско-турската освободителна война и е постигната независимостта на България, Румъния, Черна гора и Сърбия.

От този ден Европа не е същата. На нейната карта се появяват няколко нови държави, сложен е краят на многовековното робство за балканските народи.

Нищо обаче не припомня историческото значение на мястото, където е подписан мирът. Няма дори табелка с надпис, който да припомня, какво се е случило тук. Малкото градче Сан Стефано, което тогава е било извън Цариград, отдавна е погълнато от многомилионния град.

Изчезнало е и името му, сега кварталът се казва „Йешилкьой“ („Зелено село“). Никой от старите цариградски българи не знае къде се намира къщата. Местонахождението е неизвестно и за хилядите наши изселници покрай Босфора. Никой български турист също няма да бъде заведен там, за да постави стръкче цвете в знак на признателност.

Подобни исторически места в други държави, които са чертали европейската карта отново, като Потсдам  например, отдавна са превърнати в музеи. И всеки патриот може поне за миг да вдъхне от атмосферата на случилото се преди години.

С много питане и обикаляне я открих.

„За къщата на духовете ли става въпрос?“, попита възрастен зарзаватчия. Човекът обясни, че преди години къщата е била много занемарена и заради призрачният ѝ вид хората измислили името „перели кьошк“ (от т.ез. къщата на духовете).

Така е изглеждала къщата в миналото

Той показа и точното място.

От къщата на духовете обаче няма и помен.

Масивна ограда с денонощна охрана дискретно отделят от уличния шум дома.

Личи, че е частен дом, в който живеят богати хора.

Така се и оказва. От 5 години това е домът на семейството на видния турски индустриалец Данъш Кьосе, който живее тук със съпругата си и трите им деца.

Домът е в общ парцел с още няколко модерни четириетажни кооперации, опасани от обща ограда.

Налага се три пъти да обяснявам кой съм и защо търся собствениците.

Първо на пазача, след това на икономката, и накрая на стопанката.

В дома се оказва само съпругата на турския бизнесмен Данъш Кьосе.

Тя е симпатична 52-годишна жена, която гостоприемно ме кани да вляза.

Това не е типично за сама жена туркиня вкъщи, но по-късно ще се убедя, че за семейство Кьосе не важат някои от типичните ни представи за турците.

Семейството на Неджля и Данъш Кьосе купили къщата преди 5 години. Дотогава тя е била собственост на семейство Хамди – трима братя, сват и ортак, които били общи собственици на сградата. Владеели я поне от 20-30 години, но не са живели там. Преди тях собственици били албанци. Фамилията Хамди дълго не могли да решат кой да я стопанисва, жените им се изпокарали, изоставили я и тя се превърнала в руини. Вероятно от това време й излязъл прякорът Къщата на духовете, защото имала твърде призрачен вид.

„Купихме къщата за 1,5 млн. долара, още толкова дадохме за ремонт. Сега стойността ѝ сигурно е 10 милиона долара, но никога не бихме я продали“, казва Неджля ханъм.

Жената е чувала от предишните собственици и от хора в квартала, че в нея е подписано някакво важно споразумение, заради което е обявена за исторически паметник. Но не знае подробности. Не могат да правят никакви подобрения нито вътре, нито по фасадата на сградата, без да я съгласуват с Независимата служба за исторически паметници.

Главата на семейството – Данъш Кьосе, е собственик на две фабрики.

Едната е за производство на машини за шиене, гладене и боядисване на дрехи, другата – за бои. Бизнесът му очевидно върви добре, защото стопанката дискретно споменава, че имат и голяма яхта. Двете дъщери на семейство Кьосе са завършили висшето си образование в САЩ и вече са включени в семейния бизнес.

„Странно нещо е съдбата. Само преди броени дни малката ни дъщеря сключи първата си сделка за продажба на машина от фирмата на баща си в чужбина. Познайте с коя държава? С България. А днес вие идвате тук“, казва Неджля.

С недоумение за повода на посещението тя разказва, че не е търсена нито от български власти, нито от дипломатическите ни мисии, нито от туристи през годините, в които живее тук. „

Е, може да са идвали, когато не съм била у дома“, дипломатично подхвърля жената.

Накрая, когато стопанката разбира истинското значение на къщата си за българската история и осъзнава, какво всъщност се е случило в хола ѝ, се съгласява нашата държава да постави паметна плоча на оградата. Прави уговорката, че това трябва да се съгласува с местните власти. Но уверено казва, че това би било голяма чест за нея и за семейството ѝ. Нещо в погледа й обаче подсказва, че не вярва това да се случи. След като толкова години тази къща е останала забравена за България…

 

Автор: Венцислав Венков