В Европа цари пълен хаос

В Европа цари пълен хаос

Евродепутатът от СС/ЕНП Александър Йорданов от снощи е в големи премеждия и не може да се прибере в Бългрия. Това разказа самият той с два къси разказа в социалните мрежи. В момента политикът, който е литературен критик и историк, се намира на летището във Франкфурт и чака полет за Париж, който евентуално да го доведе до нашата столица София. Защото директният му полет е анулиран заради стачка. 

Причината е, че служители на авиокомпанията „Луфтханза“ отново протестират и блокират движението на пътниците.

„Но има и по-тежки случаи. Двама наши евродепутати са останали на пейките на аерогарата цяла нощ. И сега очакват някакъв полет, отнякъде за някъде та белким някога стигнат и до София. Известна наша журналистка се оказва, че има същата съдба. Това вчера нарекох ЕВРОХАОС. Защото европейски ценности с лопата да ги ринеш, но когато опрем до човешките ценности става по-сложно. Няма такава нито европейска, нито човешка ценност, която да налага хора до страдат, защото някакви мърляви служители на Луфтханза са решили предколедно да стачкуват, за да гудят някое и друго евро в джоба“, разказа Йорданов.

НЕУДОБНИ ДУМИ: ЕВРОХАОС

Тази вечер, както всеки четвъртък след края на сесията в Страсбург, трябваше да се прибера у дома, в София. Да, ама не. Пълен хаос на летището във Франкфурт. Десетки отложени полети и един от тях е този до България. Защо, поради каква причина, никой не обяснява или просто германците се правят на утрепани лисици. Вървят слухове. Основният – поредната стачка на алчните за пари служители на Луфтханза. След дълго чакане на предълги опашки се оказва, че утре първо трябва да летя за Париж, а от там с Божията помощ да се прибера в България. Отсядам в хотел до аерогарата. Минерална вода няма, вечеря няма. Хотелът е четири звезди. Наблизо имало пицария. И заедно с още двамца несретници – евродепутатите Асим Адемов и Иво Христов, се насочваме към нея. Но там изненада: отново опашка. Народ от цял свят – кой тръгнал за Канада, кой се запътил на майната си от Китай, кой чака ред за известна само нему дестинация. И всички искат да не лягат гладни. Пълен хаос. Срам за Луфтханза и Германия. Паднаха ми в очите. И бирата „Пауланер“ не ми оправи настроението. Очаква ме ставане утре рано в 4.00 часа. И надеждата, че ще стигна до летище „Шарл де Гол“.

А иначе вчера цял ден валя сняг в Страсбург. Но никой не почисти нито улици, нито тротоари. Все едно няма община, няма кмет. И естествено- хаос в движението, транспортът закъснява. Затова пък снощи до среднощ се носеха давашки възгласи в града: едни френски граждани празнуваха футболната победа на Франция, а други и също френски граждани, псуваха на марокански на поразия. И замеряха със снежни топки коли, автобуси, витрини на магазини. Сутринта по кръстовища и тротоари – поледица.
С една дума – ЕВРОХАОС. Затова сега в хотелската стая си мисля, че най-после ние, българите, трябва да се научим да ценим доброто, когато го срещнем у нас. И да не бъдем вечни черногледци. Защото за два дни ги видях и германците, и французите. Открих им бол кусури. Лош пример – също. Но светът, скъпи приятели, е пъстър и нееднозначен. Има трески за дялане. Нека бъдем по-силни и от еврохаоса! Лека нощ!

***

Франкфурт. 05.00 часа. В очакване на „обиколния“: за София, но през Париж. Но има и по-тежки случаи. Двама наши евродепутати са останали на пейките на аерогарата цяла нощ. И сега очакват някакъв полет, отнякъде за някъде та белким някога стигнат и до София. Известна наша журналистка се оказва, че има същата съдба. Това вчера нарекох ЕВРОХАОС. Защото европейски ценности с лопата да ги ринеш, но когато опрем до човешките ценности става по-сложно. Няма такава нито европейска, нито човешка ценност, която да налага хора до страдат, защото някакви мърляви служители на Луфтханза са решили предколедно да стачкуват, за да гудят някое и друго евро в джоба. Но, нейсе! Явно и германците не са дотам европейци, както би рекъл великият Алеко Константинов в моята ситуация. А и все още незнам дали няма да анулират и този полет. Възможно е да поживея днес на аерогарата във Франкфурт.