В САЩ Семерджиев щеше да получи столетия затвор

В САЩ Семерджиев щеше да получи столетия затвор

Георги Семерджиев бе осъден на 20 години затвор за бруталното убийство на две млади жени. Уникално за България, той получи присъдата си по-малко от година след извършване на престъплението. Семерджиев премаза смъртоносно с джипа си със 166 км в час в градски условия Хариет и Христина, които стояха на тротоара.

Преди да ги връхлети, той преминал на червен светофар. В кръвта му бяха открити следи от наркотици, номерът на джипа му бе фалшив, шофьорската книжка – отнета.

 

Разбира се, и в неговата афера, полицията беше замесена не като фактор, който го контролира и санкционира, а като приятел, който го подпомага и прикрива – от непрестанните пътни нарушения до убийството на момичетата и бягството му от местопрестъплението, а по неофициална информация той се занимавал и с наркоразпространение.

Общо 40 полицаи бяха разследвани за връзки с него, част от тях си миели безплатно колите в автомивката му. През аферата тихичко профуча и съмнителен военен прокурор.

Самият Семерджиев не се срамува и притеснява, че е убиец. Той до последно отрича да е карал колата.

В Съединените щати Семерджиев щеше да получи минимум няколко столетия затвор за всичките престъпления, които е извършил в онази нощ. А за България 20-годишна присъда за смъртта на две млади жени, произнесена по-малко от 12 месеца след инцидента, колкото и да е тъжно и нелепо, си е уникално постижение.

Дано само се потвърди и от следващите инстанции. Иначе Семерджиев ще се мултиплицира във всеки град и на всяко кръстовище…

Слави Ангелов, криминален журналист