Обнародваха механизма за разследване на главния прокурор

Обнародваха механизма за разследване на главния прокурор

Промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за контрол на главния прокурор, са публикувани в „Държавен вестник“. По закон те трябва да влязат в сила три дни след обнародването им.

Новите текстове бяха приети от парламента миналата седмица. Те са част от ангажиментите, поети от България във връзка със средствата по Плана за възстановяване. Страната ни от десетилетия е критикувана за липсата на контрол върху фигурата на главния прокурор. Досега обаче не бяха предприети никакви стъпки да се реши този проблем.

Специален съдия
Според промените престъпления, извършени от главния прокурор, ще се разследват от специално назначен съдия от наказателно отделение при Върховния касационен съд. Доказателствата ще се събират от определени от вътрешния министър разследващи полицаи. След приключване на разследването съдията ще се връща на старата си длъжност.

Мнозинство
Наред с промените в НПК бяха приети и нови текстове в Закона за съдебната власт. С тях бе намалено от 17 на 13 гласа изискващото се мнозинство за назначаване и отстраняване от длъжност на главния прокурор.

Този нов ред може да бъде използван съвсем скоро. В момента във Висшия съдебен съвет (ВСС) има две предложения за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. По едното от тях процедурата започна в четвъртък и съветът реши да започне събиране на доказателства.

Тази промяна дава възможност да се намали влиянието на шефа на държавното обвинение в съвета. При гласуването на промените по предложение на ГЕРБ бе прието и председателите на върховните съдилища също да се назначават и отстраняват с 13 гласа. След последвалата остра реакция и преди окончателното гласуване обаче от партията се отказаха от тези текстове.