Увеличава се броят на хората с астма

Увеличава се броят на хората с астма
Снимки: БУЛФОТО

Възпалението и стеснението на дихателните пътища, затрудненото дишане и невъзможността да се поеме въздух като симптоматика на астмата и хроничната обструктивна болест могат да се провокират по-лесно в сезона на цъфтежа. През пролетта полените, домашния прах, сменящата се козина на домашните любимци като силни алергени могат да обострят състоянието  на пациентите. Това заяви пред БНР един от най-добрите белодробни специалисти у нас д-р София Ангелова.

„Пролетта е красив сезон, сезонът с много цъфтежи, което пречи на нашите астматици. Мога да кажа, че се увеличава броят на пациентите с астма и ХОББ, хронифицираната форма на астма“, каза тя.

По думите й една част от хората са чувствителни към така наречените полени:

„Астмата е хронично, алергично възпаление на дихателните пътища, което може да се активира при връзката на самите алергени, които се инхалират през пролетта“, допълни за предаването „Закуска  на тревата“ д-р София Ангелова.

Тя припомни, че по данни на Националния център по заразни и паразитни болести все още циркулира OMICRON, грипен вирус А, а съществуват и други  респираторни вируси.

„Затова моето послание към всички хора и най-вече към рисковата група пациенти с астма и хронично обструктивна белодробна болест е нека да спазват мерките, нека да слагат маските особено когато се намират в по-малки помещения и има струпване  на повече хора като в градския транспорт“, посъветва лекарката.