Тъпчем се ненужно с антибиотици

Тъпчем се ненужно с антибиотици

България се е преместила от средата на класацията за употреба на антибиотици до челните места. Това констатира с неохота  епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в „Денят започва“ по БНТ.

Експертът, който е и бивш дългогодишен началник на Националния център по заразни и паразитни болести, обърна внимание на краткия период, в който страната ни се е изкачила в класацията по употреба на лекарството – само за 3 години.

„В момента се намираме на второ място след Кипър. Нещо, което стана за много кратко време, а мога да ви кажа, че лошите неща в здравеопазването у нас стават бързо“, коментира той.

Редица колеги на Кантарджиев също са на мнение, че масовото изписване на антибиотици и самолекуването с тях ще се окаже пагубно за колективния имунитет, тъй като при поголовната употреба се развива резистентност. Според някои лекари в съвсем обозримо бъдеще няма да могат да бъдат лекувани банални бактериални инфекции, защото нищо няма да действа дори на безобидните бактерии да се размножават.

От лекарския съюз също многократно напомнят на пациентите и на личните лекари да прибягват към антибиотици само, когато е нужно и след направени кръвни изследвания, които да сочат наличие на бактериална инфекция.

„При всеки вирус, настинка или грип без усложнения – антибиотикът е безсмислен, излишно натоварва имунната система, убива полезните бактерии в стомаха и създава резистентност за в бъдеще“, категорични са лекари.

Ръстът на респираторни заболявания, варицела и скарлатина Кантарджиев обясни с факта, че през последните две години на строги антиковид мерки традиционните зимни вируси са били по-малко разпространени, а сега няма какво да ги спре.

По думите му „грипът ще си покаже рогата през февруари“.