Тъжна годишнина, преди 51 лета загубихме Гунди и Котков

Тъжна годишнина, преди 51 лета загубихме Гунди и Котков
Днес мястото ще бъде отрупано с цветя…

30 юни 1971 г. ще остане в историята като най-черната дата за българския футбол. При автомобилна катастрофа загиват легендите Георги Аспарухов и Никола Котков.

Днес се навършват 51 години от нелепата смърт на двама от най-великите български футболисти.

Съотборниците загинаха при катастрофа през 1971 г. край прохода Витиня в Стара планина. Автомобилът „Алфа Ромео“ с двамата легендарни футболисти, управляван от Аспарухов, движещ се с висока скорост по главния път, се удря в камион, излизащ на платното без предимство от второстепенен пресечен път.

На погребението на двамата футболисти присъстват към 150 хиляди души – повече, отколкото в организирани от режима подобни мероприятия – като това на Георги Димитров. Освен това то съвпада по време и напълно засенчва пропагандираното от властите символично погребение на трима загинали съветски космонавти. Масовото посещение на погребението на Аспарухов и Котков поражда опасения в правителството и довежда до отстраняването на присъствалия именно на него вътрешен министър Ангел Солаков.

Георги Аспарухов Рангелов, известен още като Гунди, играе като централен нападател.

Той е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г.

През 1999 г. Гунди е обявен посмъртно за Най-добър футболист на България за 20 век, а на 21 май 2014 година, с указ на Президента Росен Плевнелиев, е награден посмъртно с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на спорта.

Стадионът на ПФК Левски (София) е кръстен в негова чест. В непосредствена близост е издигнат бюст-паметник на легендарния футболист.

Роден е на 4 май 1943 г. в софийския квартал Редута. Играе в детския, а след това и в юношеския отбор на „Левски“. Печели шампионската титла с юношите през 1960 и 1961 г.