Тлъстата корупция е причина за скъпотията в България

Тлъстата корупция е причина за скъпотията в България

Домбровскис (зам. председател на ЕК по икономическите въпроси): “Инфлацията, а не неприетите закони, е пречката за България за еврозоната.”

И така, да изясним кои са основните инфлационни фактори в България:

1. Мащабната корупция на първо място. Корупцията поражда огромни незаконни доходи, които се “перат” в икономика. Това изкривява пазара и води до инфлация, защото стойността на стоките и услугите не отговаря на реалните доходи, защото има хора с нереално високи криминални доходи надуващи различни секторни балони, за да си изперат парите.

2. Източването на държавата към олигарсите по схемата “Асен Василев” за помощи за електроенергия. Тези около 10% от БВП трябваше да се изперат през стоки и услуги, което доведе до просто решение от страна на проруските ни олигарси да повишат цените с 10%, което се прибави към 8% икономически обоснована инфлация. Разбира се, имало е и има и корупция в това, което се включва в горното обяснение. Радев не направи нищо по този въпрос, а просто продължи тази криминална схема.

3. Измамите на Лукойл с необосновани цени на горивата. Това пък на свой ред, заедно с манипулираните цени на електроенергията породи психологически шок за очакване за инфлация, както и оправдание да си сложиш ”едни 40% отгоре за всеки случай”. Държавата на Василев и Радев нямаше нищо против, защото по-високи цени на горивата означават по-високи приходи от акциз, а това означава повече пари за наши хора в бюджета. Хората, “кучета ги яли”.

4. Картелните споразумения между различни вносители и търговци на хранителни стоки. КЗК просто не работи. Тя е на ГЕРБ, а там обичат едрата корупция и злоупотреби. Прекарахме 3 години в свирепа инфлация, а КЗК се сезира преди седмица или две. Вече всичко е свършило.

5. Прането на руски пари в България. Милиарди и милиарди долари сега се перат в България, която е основен хъб за тази руска криминална дейност за заобикаляне на санкциите и криене на откраднатото в Русия. Прането на пари винаги поражда инфлация, защото то напомпва финансови ресурси в сектори на икономиката не с икономическа, а с криминална логика. В резултат на това се получават секторни икономически балони. Без край на мащабната корупция, държавно крадене и руски слугинаж, все така ще сме си бедни клетници на края на всичко в ЕС и не само. И да допълня, че малка част от бизнесите в България ще просперират в тази перверзна путинуидна икономика, защото корупционерите и перачите на пари, големи и малки, имат нужда от тях било то съзнателно вкарани в схеми за пране на пари и корупция, било просто част от нуждите на тези зли хора.

Но общата картина на инфлация, бедност и липса на щастие и достойно съществуване за 80% от българите няма да се промени. Българите живеят в Югозападен Мордор, който е задунайска губерния на Путински Мордор, империята на злото.

*Стефан Гамизов, политически анализатор