Свободата на България тръгва от Свищов

Свободата на България тръгва от Свищов

Свободата на България тръгва от Свищов. Десантът при града започва в нощта срещу 27 юни през 1877 година. Руският император научава за това осем часа преди самото събитие. Градът е избран неслучайно, тъй като се намира на най-южната точка на Дунав. Пътят до Балкана от там е най-кратък, а в района няма много съсредоточена турска войска.

Разделени на седем рейса, през интервал от два часа, руските войници преминават река Дунав край Свищов в края на юни. Александър Фок е първият офицер, който стъпва на българска земя и започва битката. Турците са изненадани, защото подценяват въпроса.

Пламен Шекеров, музеен уредник от Свищов: „Дори турския главнокомандващ е казал: „По-скоро по дланите ми косми ще поникнат, отколкото московците да през Свищов“. За самата прогноза той си плаща“.

Битката започва, но характерът и е променлив. Градът е освободен след жестоки схватки, в които освен българи, участват и притеклите се на помощ руски войни. Жертвите от страна на България и Русия са 812, потопени са 19 лодки и две оръдия. Жителите на Свищов разбират, че заедно с руските освободители пишат славната история на свободата на България, съобщава БНР.

Пламен Шекеров, музеен уредник от Свищов: „Със своята помощ от всякакъв характер са посрещнали руските войски и са почувствали първи свободата в България. Ако не беше това място „Паметниците“, ако не беше Свищов, нямаше да има Шипка, нямаше да има Шейново, нямаше да има Плевен, нямаше да има и свободна България“.

От Свищов започва изгрева на свободата за българския народ и залеза на Османската империя. В местността „Паметниците“, откъдето започва всичко, днес има седем обелиска с височина до 4,5 метра, паметник, посветен на руския император Александър Втори Освободител и арка с височина от 7,5 метра.

Надя Ангелова, уредник в Исторически музей – Свищов: „Войниците спонтанно искат да се направят паметници на загиналите руски войници и офицери в бойните действия. И още през 1878 година руското правителство отпуска 165 хиляди рубли за изграждането на Паметниците“.

Пламен Шекеров, музеен уредник от Свищов: „Свободата е знание – да знаеш в даден момент какво трябва да направиш, за да бъдеш свободен, а за да бъдеш свободен, ти трябва да имаш знания, знанието дава силата, която ние имаме сега. Човек трябва да живее достоен живот и да се бори за свободата си“.

Надя Ангелова, уредник в Исторически музей – Свищов: „От Свищов пожелавам на всички честит празник, първо. Да са живи, здрави, да помнят подвигът и безсмъртието на руските войници, които са дали живота си за нашата свобода“.