Англичаните не си сменят чершафите по 4 месеца

Англичаните не си сменят чершафите по 4 месеца

Някои хора може и да не смятат тази тема за такава, която трябва да бъде обсъждана публично, но тя засяга всеки от нас – колко често трябва да сменяме и перем чаршафите си.

Минали проучвания показват, че хората нямат единодушие по този въпрос, а ново проучване сред 2 250 британци установи поредното разделение.

Близо половината от необвързаните мъже казват, че не сменят чаршафите в периоди, които достигат 4 месеца.

12% от участниците признават, че ги перат, когато се сетят, което може да продължи даже още по-дълго.

„Това обаче не е добър план,“ казва пред британското Radio 1 доктор Линдзи Браунинг, дипломиран психолог, невролог и експерт по съня.

Необвързаните жени сменят чаршафите си по-често, като 62% от тях го правят на всеки две седмици, а двойки твърдят, че го правят на всеки три седмици, според данни на компания за спално бельо.

Защо въобще трябва да сменяме чаршафите си?

Според доктор Браунинг трябва да го правим всяка седмица или най-много на две седмици, пише „Профит“.

Хигиената е сериозен фактор, а една от причините е потта. Ако сте се опитвали да заспите, когато е много топло, знаете колко трудно може да бъде това.

„Потта попива в чаршафите, което не само прави така, че да миришат ужасно, но и ги прави доста мръсни,“ според доктор Браунинг.

Тя твърди, че трябва да има циркулация на въздуха, за да усещаме хлад, когато спим, тъй като тогава сънят е най-качествен.

Потта обаче не е единственото нещо, за което трябва да мислим. Мъртвата ни кожа, която пада, докато спим, също е обект на притеснение. „Ако не перете чаршафите си достатъчно често, мъртвата ви кожа се натрупва в тях.“

Звучи ли ви ужасно? Нещата стават още по-зле. Това означава, че микроскопични организми, известни като акари, може да се хранят с тази кожа и междувременно да причиняват дискомфорт и кожни обриви. „Така спите не само в собствената си пот и мъртва кожа, но и сред акари.“

Има ли значение времето от годината?

До известна степен. „Можем да бъдем малко по-снизходителни през зимните месеци, но перфектният вариант е веднъж седмично“, казва доктор Браунинг.

Ако го правите по-рядко от веднъж на две седмици, „навлизате в не толкова страхотна територия“. Въпреки че се потят по-малко през зимата, хората и тогава се отървават от мъртвите си кожни клетки, казва тя.

При проучването 18% от участниците са заявили, че се къпят вечер и така чаршафите им не се цапат, а това е причина да не ги сменят толкова редовно.

Доктор Браунинг казва, че лятото носи допълнителни проблеми със сенната хрема и полените.

„Наистина важно е да перете редовно чаршафите си, защото иначе може да вкарате тези алергени в леглото си.“

В проучването като основни причини за това хората да не сменят по-често спалното си бельо са посочени забравяне (67%), това че не ги притеснява (35%) и това, че нямат друго чисто спално бельо (22%). Общо 38% пък са заявили, че чаршафите нямат нужда от по-често пране, според Pizuna Linens.

Доктор Браунинг твърди, че спалнята трябва да е „светилище“ за съня и „чудесно, приятно място, където се чувстваме щастливи „.

Тя казва, че има клиенти, който страда от безсъние и твърди, че „ако чаршафите ви не са изпрани и изглеждат мръсни и миришат, това засилва усещането, че леглото ви не е място, в което искате да бъдете“.

„Като си лягаме, искаме да сме спокойни и щастливи, а миризмата на чисто спално бельо ни помага да се чувстваме точно по този начин.“