Смес от 2 съставки, премахва токсините от тялото

Смес от 2 съставки, премахва токсините от тялото

Смесването на различни вкусове при храните може да преобърне представите на човека за възможностите на добрия хранителен продукт. В това отношение тандемът между мед и тахан държи едно от първите места и е комбинация, която не бива да се пропуска.

Kакво ще получи тялото ни при съчетаването на най-известният от таханите, този от сусам, и пчелния продукт, известен с лечебните и хранителните си свойства? Какво знаем за ползите от мед и тахан?

Сусамовият тахан е безценен източник на разнообразни витамини и минерали. Желязото, магнезият, калцият, калият, манганът, фосфорът в неговия състав не са единствените ценни елементи.

Към тях можем да добавим омега-3 и омега-6 мастните киселини и витамините от група В, А и Е. Заради незаменимите аминокиселини в него този продукт е пълноценна и здравословна храна в много диетични режими, ценен високо в средиземноморската диета.

Съчетаването на тахан с мед дава калоричен десерт, който е и отлично лечебно средство, ако се приема сутрин на гладно. Не е случайно, че още в древен Вавилон сусамовият тахан с мед се е консумирал от жените, които искали да запазят младостта и красотата си, а римските войници разчитали на него, за да издържат на тежките походи.

Съчетанието на тези продукти наистина дава сили и енергия. Нещо повече, той подпомага функциите на сърцето; засилва имунната защита на тялото; предотвратява стареенето и се грижи за здравето на храносмилателния тракт.

Със сусамов тахан с мед може да се намали апетит за сладко и да се успокоят пристъпите на гастрит, колит и язвена болест. Смесени, таханът от сусам и медът, заздравяват костите; стимулират работата на мозъчните клетки; засилват физическата издръжливост и придават блясък и сияен вид на кожата и косата.

За да бъде ефектът максимален, препоръчително да се взимат по 2 лъжици сутрин на гладно сусамов или ленен тахан с мед. Тази доза ще даде на тялото 8 грама ненаситени мазнини, 21 грама въглехидрати, 3 грама протеини, 1 грам фибри, а калориите са цели 155.

Комбинацията от ценни хранителни продукти е не само мощен имуностимулатор, но и болкоуспокояващо средство, мозъчна храна, превенция срещу камъни в бъбреците и хранителен продукт, зареждащ с енергия за целия ден.