Скъпият живот в чужбина връща българите у нас

Скъпият живот в чужбина връща българите у нас

Родни гурбетчии се завръщат заради високата инфлация и все по-скъпия живот в чужбина. Това е тенденция в сезонната заетост, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов пред депутатите от ресорната комисия в парламента. Според него, ако тези работници се включат в мерките за заетост и получават по тях една минимална работна заплата, а работодателите предложат още една подобна сума, те ще предпочетат да останат в България.

Мерки

Промени в Закона за насърчаване на заетостта предлага служебното правителство. Според тях мерките, които досега бяха много раздробени и насочени към различни групи, сега ще се обединят в една, изцяло нова. По нея работодателите ще могат да заявят обучение за хората, които ще наемат. Ще се предлага и ментор, който да им помогне в адаптацията към съответната работа. Улеснение за безработните е също, че ще могат да получат помощ във всяко бюро по труда, независимо от местоживеенето си. Намаляват се и досегашните санкции. Според проф. Мингов мерките ще дадат възможност трудовите посредници да предлагат по няколко души за дадена позиция, така че работодателите да могат да изберат служител.

Обезщетение

На почти 57 000 безработни месечно Националният осигурителен институт е изплащал полагащото им се обезщетение, сочат данните на НОИ за 2022 г. Най-много са в столицата, където средно месечно са били регистрирани почти по 8000 души. Следват Пловдив и Благоевград, съответно с 5213 и 4535 безработни. Най-малко пък са в Силистра – 950, Ямбол – с почти 800, и Видин с 581. 70%  от безработните са със средно образование, висшистите са малко над 12%, а тези с основно образование – малко над 11%. Средният размер на обезщетението е 652 лв., но в София той е 818 лв., а във Видин – 512 лв.