Румен Гайтански иска общината да откупи плаж „Мария Луиза“

Румен Гайтански иска общината да откупи плаж „Мария Луиза“

Румен Гайтански, известен като Вълка, е предложил на общината да изкупи собствеността му в къпалнята „Мария Луиза“, която се намира в най-големия софийски парк Борисовата градина.

Предложението

Предложението е изпратено до дружеството „Софийски имоти“. В него Гайтански иска общината да откупи дела му в някога изцяло общинската къпалня или да го обезщети с равностойни имоти. Офертата предстои да се разглежда от общинския съвет и ръководството на общината. От местната власт казват, че ще подходят внимателно, тъй като Гайтански придоби къпалнята без пари, а сега може да осребри схемата.

Фирмата на Гайтански „Аквапарк Мария Луиза“ ЕАД притежава 58% от компанията „Парк Мария Луиза“ АД, а останалата част от капитала е собственост на общинското „Софийски имоти“. Затова и предложението за сделка е изпратено до ръководството на общинската фирма, съобщи директорът ѝ Димитър Шивачев по време на заседание на бюджетната комисия във вторник.

Пред Mediapool той уточни, че в писмото няма никаква оферта, а тъй като „Софийски имоти“ не може да вземе решение по въпроса, то е препратено към общинския съвет и ръководството на общината. Шивачев припомни, че “Софийски имоти” няма никакъв контрол над дружеството, собственик на къпалнята, и дори не получава информация за намеренията на частния акционер. Добави, че научава от медиите какво се случва там.

Офертата на Гайтански ще се гледа от работна група, която се занимава с казуса.

Припомняме ви видео на TVMEDIA, какви са възможностите за придобиване на къпалнята от Софийска Община

Привидно раздвижване

Преди около година покрай изоставения от години имот настъпи привидно раздвижване. Частният собственик обяви, че ще задейства процедурата за обновяването на къпалнята. През лятото на 2022 г. визата за проектиране беше издадена от Столичната община, която през декември е върната от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). За това се разбра от информация, публикувана от „Екипът на София“ и получена по Закона за достъп до обществена информация.

Според екипа една от причините за връщането на визата е, че „към документите на визата е входиран и идеен проект за съгласуване, в който НИНКН установяват, че „застрояването не е в съответствие по контур и етажност“, което означава, че се предвижда разширяване и надстрояване на съществуващите сгради в имота“.

От НИНКН уточниха в сряда за Mediapool, че идеен проект за къпалнята не е постъпвал. В документите по визата обаче са посочени прединвестиционни проучвания, които „изясняват частично инвестиционното строително намерение“. Това намерение обаче формално засягало имоти с идентификатори, които по принцип не съществували. Според НИНКН причината вероятно е, че самите идентификатори са объркани, тъй като на тях не съответстват сгради. От там идва и несъответствието в контур и етажност.

Открити са и други проблеми като липсата на съгласуване с все още неприетия устройствен план на Борисовата градина. Не е уточнен и как ще става достъпът до къпалнята, какъв ще е капацитетът ѝ

Затова и визата е върната за допълване на документацията. От декември до момента обаче движение няма. Единствената „работа“ около къпалнята беше незаконно разчистване на почти 2 дка от терена, което беше направено без разрешението на общината през февруари.

Вероятно липсата на движение по казуса в НИНКН се дължи и на намерението на частния собственик да продаде дела си в къпалнята.

Уловката

От общината обаче твърдят, че ще подходят внимателно към въпроса. Причината е, че дружеството на Гайтански е придобило къпалнята на практика без пари – чрез схема на съсобственост със „Софийски имоти“, по която бяха „приватизирани“ доста апетитни общински терени.

При евентуална сделка, общината ще трябва да плати вероятно скъпо и прескъпо, за да си върне къпалнята в Борисовата градина. Очакванията са местната власт да не предлага пари на Гайтански, а по-скоро имоти. Това обаче е потенциален източник на напрежение, тъй като те вероятно в последствие ще бъдат застроени.

Източник: mediapool.bg
Видео: tvmedia.bg