Румен Гайтански иска 32 дка в София за да върне „Мария Луиза“

Румен Гайтански иска 32 дка в София за да върне „Мария Луиза“

Румен Гайтански – Вълка е поискал Столична община да му прехвърли правото на собственост на 24 имота на територията на София срещу неговия мажоритарен дял акции в дружеството, което притежава лятната къпалня „Мария Луиза“. Това става ясно от писмо, което Гайтански е изпратил до кмета Йорданка Фандъкова и до ръководството на общинското дружество „Софийски имоти“.

В началото на писмото известният бизнесмен заявява, че е минал един месец, откакто той е предложил на кметството да придобие акциите му в „Мария Луиза“. Тъй като до момента не е получил отговор, Гайтански изпраща списък с терени, срещу които би се разделил със собствеността си в бившия общински плаж.

Той изброява, че въпросните имоти са общински, макар че според кадастралната карта голяма част от тях са съсобственост, а има и пожелани от Гайтански терени, които са държавни – публични или частни.

Първата група от общо 12 парцела се намират на бул. „Г.М. Димитров“ в непосредствена близост до едноименната метростанция. Пет от тях са разположени до високата офис сграда NV Tower на булеварда. Общата квадратура на тези парцели е над 5 дка. В момента предназначението на един от тях е „за паркинг“, друг е предвиден за „друг обществен обект, комплекс“, а три са „за друг вид застрояване“.

Другите седем парцела на бул. „Г.М. Димитров“ се намират около самата метростанция и са с обща квадратура около 12 дка. Според кадастралната карта в тях общината също е в съсобственост, като повечето са с предназначение за „друго застрояване“. 

Освен това Гайтански иска да получи поземлен имот и на бул. „Черни връх“ с големина от 1,35 дка, който се намира в непосредствена близост до бившия текстилен завод „Витоша“. Собствеността на този терен е „общинска частна“, а предназначението му е „за друг вид застрояване“. 

Останалите имоти, който Гайтански иска да получи срещу собствеността си в плажа „Мария Луиза“, са в район „Слатина“. Група от пет терена са в близост до бул. „Шипченски проход“ и са с обща квадратура около 5 дка. Останалите парцели са разпръснати в района около стадион „Академик“ и са с обща площ от близо 9 дка. 

Каква е процедурата басейн „Мария Луиза“ да се върне в ръцете на гражданите