Ружа пръскала € 800 000 за рождения си ден

Ружа пръскала € 800 000 за рождения си ден

Криптокралицата Ружа Игнатова е правила партита по случай рождения си ден, които са ѝ стрували 800 000 евро. Това твърди Йохан Фон Мирбах, немски разследващ журналист, който е автор на документалната поредиця „Криптокралицата – Измамата One Coin“. Филмът тръгва до дни по телевизиите в Германия. Във Федералната република има много жертви, подвели се по сладките приказки на нашенката за бързо забогатяване с новата биткойн валута. И не само в Германия – аналогична е ситуацията във всички краища на света – хората купували криптовалута, която на практика не същестува. Твърди се, че стотици хиляди семейства са давали спестяванията си и са продавали имоти, само и само да се сдобият с биткойните на пирамидата One Coin.

Мирбах е категоричен, че през ръцете на издирваната по цял свят българка са преминали над 500 000 милиона долара. ТВМЕДИА припомня, че Игнатова е в неизвестност от 2017 г., когато хваща полет за Атина. Оттогава от нея ни вест, ни кост. 

Първият журналист, който прави аудиокнига за Ружа Игнатова е Николай Стоянов от вестник „Капитал“ (виж видеото по-горе). Стоянов е и единственият, който прави интервю с нея в сградата на One Coin в София, тъй като се усъмнява, че дейността е незаконна и прилича на понци схема. „Жената, която измами света“ бързо набра популярност, а след книгата последва и чужд интерес историята да бъде разказана. 

Според немските разследващи репортери Ружа е имала източници от България, които са я информирали за разследванията срещу нея. Документи, до които журналистът Йохан фон Мирбах достига, показват, че Ружа Игнатова е имала източници от България.

„Разполагаме с документи, за които знаем, че тя е прочела, които са преминали през българските власти, но не мога да кажа името на този, който й ги е дал. Ние знаем, че е имало група полицаи, които са разследвали OneCoin през 2016. В това число властите в Германия, Нидерландия, Франция, Америка и дори в Обединените арабски емирства. Формирали са група, която е наречена “Операция Сателит” и Ружа е знаела за това. Знаела е за това, както е знаела за разследването на ФБР и това на Германия. Тя е имала източници в България, които са работили в полицията и юрисдикция. Тя е наела бивш шпионин Франк Шнайдер, който е бивш ръководител на тайните служби на Люксембург… Тя е знаела къде може да пътува и къде не. Знаела е къде полицията я е чакала и къде не“, коментира Йохан фон Мирбах – немски журналист, автор на филма „Cryptoqueen – The OneCoin Scam“.

Докато събира факти за документалния си филм журналистът чува различни версии за случилото се след изчезването на Игнатова.

„Шансът да не е жива е голям. Следващата версия е, че е в Дубай. Има подозрения и че е в Гърция. Други източници ни казаха, че е в Русия и Индия. Има и такива, които твърдят, че се е върнала в Германия. Във ФБР не мислят, че тя е мъртва и са обявили сто хиляди долара за главата ѝ“, заяви Йохан фон Мирбах.

Схемата за пране на пари е използвана също за търговия с оръжия и наркотици.

„Хората в Уганда например са продавали земите си, козите само, за да си купят Onecoin. В контакт съм с хора, които продават OneCoin. Пишат ми съобщения, че трябва да кажа истинската история, че OneCoin не е измама“, посочва Йохан фон Мирбах.

Пред режисьора говори най-добрата приятелка на Ружа – Асдис Ран. Тя разказала, че в този период Ружа е плакала и не се е чувствала добре. Усещала е, че всичко приключва. “Във филма Асдис заявява, че нейната най-добра приятелка е била много разстроена. Имала е и страхове за живота си. Били са много тежки времена за Ружа”, допълва режисьорът.