Родителите на децата убийци трябва да бъдат съдени

Родителите на децата убийци трябва да бъдат съдени
Тодор Тодоров е сред най-известните криминални психолози у нас. Снимка: БУЛФОТО


Родителите на децата, убили мъж от с. Гъмзово трябва да понесат наказателна отгворност за действията на децата си. За да се стигне до убийство, извършено с такава жестокост за половин шише ракия, значи тези подрастващи  растат в домове, където насилието и агресията са норма. 

Това заяви криминалният психолог Тодор Тодоров, един от най-изтъкнатите експерти в областта на криминалната психология, дългогодишен служител в Института по психология на МВР.

За да се стигне до такова насилие означава, че тези деца живеят в същото насилие и са го приели за норма. Аз съм абсолютно сигурен, че в техните семейства това е нормална форма на общуване. Видях интервю на едната майка – тя е възмутена не от убийството, което са извършили децата, а възмущение от това, че убитият мъж им е продал ракия с лошо качество.

Соня, майката на едно от децата, убили от бой мъж на 59 г. от видинското с. Гъмзово е възмутена не от престъплението, а от факта, че мъжът е продал менталива ракия на децата.

 

„Когато има проблем с някое дете – трябва да се търси проблем в родителите. Това не е мое лично мнение, който и колега психолог да попитате ще ви каже същото. Не бива да виним училителите в училище, всичко тръгва от дома и семейството“, допълни Тодоров.

„Мисля, че родителите на тези малолетни и непълнолетни деца трябва да понесат наказателна отговорност за стореното. Това е поемане на родителска отгворност – ти си създал човешки живот и твоите ангажименти не спират до това индивидът да бъде нахранен, облечен и обгрижен. Става дума за култура, възпитание, за емоционална връзка. Това е смисълът на родителството. Голяма част от майките и бащите идея си нямат как живеят децата им, не са наясно с техните модели за подражание. Не се интересуват какво ги вълнува, дори не са наясно, че са способни на жестокости и насилие. Родителите нямат никакъв контрол на децата си. Това се дължи на прекъснатата връзка със самите тях. Обичайте децата си, знайте къде и какво се случва с тях. Бъдете строги с тях, това не е нещо лошо. Дръжте ги изкъсо. Възпитавайте ги в нормалност“, завърши специалистът.