Радев: Осъждаме руската агресия, но спирането на петрола ще е пагубно за нас

Радев: Осъждаме руската агресия, но спирането на петрола ще е пагубно за нас

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държава. Руши и утвърденият международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с чешкия президент Милош Земан.

„Призивите за прекратяване на нападенията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици както за двете ни страни, така и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим е да се ангажираме повече е с нашата стратегическа автономия и с енергийната си независимост“, каза още българският президент.

Румен Радев призова да се балансира между санкциите и интересите на всяка отделна държава.

„Важно е санкциите, които налагаме да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи. Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да сме изключително внимателни, като отчитаме спецификите на всяка една страна“, категоричен беше президентът.

„Трябва да сме внимаваме с кризите, които предизвиква войната. Защото продоволствената криза, която води до нови мигрантски вълни, енергийна криза с нарушени доставки и галопираща инфлация“, изтъкна той.

 

Снимка: БУЛФОТО