Япония ще чисти космическите отпадъци

Япония ще чисти космическите отпадъци

Лазерни лъчи, дървени спътници или дори космически „влекачи“: в Япония учени и стартъп компании се съревновават за проекти в опит да разрешат нарастващия проблем с космическите отпадъци, предаде Франс прес. 

Повече от милион отпадъци с размери над сантиметър – от излезли от употреба сателити или части от ракети, обикалят Земята с много висока скорост, според последната оценка на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Броят им вероятно ще се увеличи драстично с появата на „мега-съзвездия“ от сателити, които имат за цел да осигурят по-бърз и повсеместен достъп до интернет.

„Навлизаме в ера, в която много сателити ще бъдат изстрелвани един след друг. Космосът ще става все по-затрупан“, казва Мики Ито, директор на „Астроскейл“ (Astroscale), японска стартъп компания, която работи за „устойчив“ космос.

„Симулациите показват, че ако продължаваме по този начин, космическото пространство ще стане неизползваемо. Поради тази причина трябва да подобрим небесната среда, преди да е станало твърде късно“, предупреждава Ито.

Инцидентите вече се множат: през януари китайски сателит беше засечен от фрагменти на стар съветски спътник. Миналата година термичното покритие на роботизирана ръка на Международната космическа станция (МКС) беше пробито от отломка с размер едва няколко милиметра.

Предупреждения за приближаващи отломки

„Малките отломки са проблематични, защото не са каталогизирани, за разлика от големите обекти, които имат имена и чиято позиция и скорост се проследяват постоянно“, обяснява Тору Ямамото, изследовател от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА).

Съществуват правила за добри практики за ограничаване на космическите отпадъци, като например пренасочване на спътниците в края на живота им към „гробищна орбита“. Това обаче не е достатъчно, особено след като понастоящем не съществува правно обвързващ международен текст.

„Един геостационарен сателит получава около 100 сигнала за приближаващи отломки на година“, казва Таданори Фукушима, инженер от японския спътников оператор „Скай Пърфекст ДжейСат“ (Sky Perfect JSAT).

Фукушима е основал стартъп компания, за да проучи все още експериментално решение – лазерен лъч, който да изпарява повърхността на космическите отпадъци, създавайки енергиен импулс за преместването им в нова орбита.

Той се надява да проведе първи тест в космоса до пролетта на 2025 г. в сътрудничество с различни изследователски институти.

Концепцията на „Астроскейл“ е по-усъвършенствана: да се използва вид космически „влекач“, работещ с магнит, който да улавя спътници в края на живота им. 

Компанията миналата година извърши първи успешен тест и планира втори до края на 2024 г. в партньорство с ЕКА и британския оператор на съзвездие от сателити в ниска орбита „УанУеб“ (OneWeb). 

Универсален лек няма 

Още по-необичаен е проектът на друг японски екип, който си представя спътници, изработени от дърво – материал с предимството да изгори напълно при навлизане в земната атмосфера.

Този проект на университета на Киото и „Сумитомо Форестри Груп“ (Sumitomo Forestry Group) все още в начален стадий: през март парчета дърво бяха изпратени на борда на МКС, за да се провери реакцията им на космическите лъчи.

Япония е една от най-динамично развиващите се  космически нации по отношение на разработването на решения за справянето с космическите отпадъци, смята Фукушима.

Компании от цял свят също се надпреварват да завладеят този зараждащ се пазар, който според Фукушима може да се разрасне след 2030 г.

В края на 2020 г. ЕКА подписа договор на стойност 100 милиона евро с швейцарската стартъп компания „КлиърСпейс“ (ClearSpace) за изпращане на първата в света комерсиална мисия за почистване на космически отпадъци в орбита през 2025 г.

Американски компании като „Орбит Фаб“ (Orbit Fab) и „Спейс Лоджистикс“ (SpaceLogistics) – дъщерно дружество на групата „Нортръп Груман“ (Northrop Grumman), и австралийската „Нойман Спейс“ (Neumann Space) също проектират различни услуги за ремонт на сателити, за да удължат използването им, например чрез зареждане с гориво в космоса.

Проблемът с космическите отпадъци е достатъчно сложен, за да позволи съвместното съществуване на широк набор от решения, според Ямамото от ДЖАКСА. „Универсален лек няма“, казва той. 

Снимка: Wikipedia