Преяждане и препиване блокират имунната система

Преяждане и препиване блокират имунната система

Преяждането и препиването по празниците и през месец януари може да доведе до риск от разболявания за хората, защото при такива натоварвания на организма, имунната ни система почти отказва да работи.

Това коментира диетологът проф. Донка Байкова, известна с експертизата си в областта на здравословното хранене и диететиката. Байкова посочи още, че ако сме качили 2-3 килограма по празници, те лесно могат да се свалят с правилно, балансирано хранене.

„Препоръката ми е след празнични периоди да преминем бавно и сигурно към обичайния си режим на хранене в онази последователност, включвайки и изключвайки животинските храни, както се подхожда при преминаване към дълъг вегитариански модел на хранене – постите. Тоест, изключваме първо месото, а оставяме млечни продукти, риба и яйца“, посъветва диетологът.

Проф. Донка Байкова обясни още, че препоръчва в този период да се консумират повече плодове и зеленчуци, но напомни да не се лишаваме и от белтъчини.

„Една ябълка, малко кафе, вода и чай е напълно достатъчно до обяд. Нека не се събуждаме с тежки трапези и софри“, предупреди Байкова. Тя обърна специално внимание и на злоупотребата с алкохол.

„Алкохолът натоварва цялата система на човешкия организъм. Не само работата на черния дроб, а и сърдечно-съдовата система, стомаха, нервната система, мозъка“, уточни тя.