Пращаме наши строителни фирми да помагат на Украйна

Пращаме наши строителни фирми да помагат на Украйна

Премиерът Кирил Петковв съобщи, че наши строителни фирми ще помагат за възстановяването на разрушени украински градове, особено на тези с българско малцинство в тях.

От думите му става ясно още, че България ще подкрепя твърдо Украйна по пътя ѝ към членство в ЕС.

„Какво означава да не помогнем военно-технически? Означава ли, че трябва още жилищни блокове разрушени или още деца, които не могат да си играят с играчките си? Или да виждаме още масови гробове като този в Буча? Българският парламент трябва да подкрепи предоставяне на военно-техническа помощ и аз призовавам това да се случи. След това решение аз ще дам задачата на военния министър да организира цялата тази логистична помощ”, каза още Петков.

Той посочи, че на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски са обсъдили няколко неща. Едно от тях е, че Украйна е готова да изнася евтин ток към България, защото произвеждала повече, отколкото употребява, а и имала нужда от свеж капитал.
„Те ще изпратят още следващата седмица експерти в България, за да видим как може този ток да мине през Румъния и да дойде до българския пазар”, завърши Петков.