Портрет на Мерилин Монро се продаде за рекордните $195 млн.

Портрет на Мерилин Монро се продаде за рекордните $195 млн.
Вечната жена – Мерилин Монро

Легендарна картина на Анди Уорхол, на която е изобразена Мерилин Монро, беше продадена на търг за 195 млн. долара, което я прави най-скъпата творба на изкуството от 20-и век, продавана някога.

Картината Shot Sage Blue Marilyn е нарисувана от Уорхол през 1964 г., като той използва известна снимка на звездата като вдъхновение, пише BBC.

Това също така е най-високата сума, плащана някога за американска творба на изкуството.

Проведеният от аукционната къща Christie’s търг в Ню Йорк беше до голяма степен считан за символ на състоянието на пазара на луксозни предмети на изкуството.

Преди търга от Christie’s написаха, че картината е „едно от най-редките и трансцедентални изображения, които съществуват“, като продажната й цена е около „около“ 200 млн. долара.

Търгът стартира с продажна цена от 170 млн. долара, която впоследствие се повиши до 195 млн. долара, ако бъдат взети предвид таксите и данъците.

Предишната рекордна цена за американска творба на изкуството беше 110.5 млн. долара, които бяха платени за картина от 1982 г. на Жан-Мишел Баския.

Окончателната цена за картината на Уорхол също така чупи рекорда за творба на изкуството от 20-и век, който беше поставен през 2015 г., когато картината на Пабло Пикасо от 1955 г. „Жените на Алжир“ беше продадена за 179.4 млн. долара.

Проведеният вчера търг е първият от поредица наддавания, които Christie’s и Sotheby’s ще проведат в следващите две седмици и които са считани до голяма степен за тест на пазара на луксозни предмети на изкуството в ерата след пандемията.