Помните ли масовото клане в Нови Искър? (СНИМКИ)

Помните ли масовото клане в Нови Искър? (СНИМКИ)

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 160 000 лева на Стефана Елисаветова – майка на 18-годишния Боби Иванов, който беше сред жертвите на шесторното убийство в Нови Искър, извършено от рецидивиста Росен Ангелов в новогодишната нощ на 31 декември 2017 г. Това съобщи правният портал „Лекс“, позовавайки се на материали по делото.

ТВМЕДИА припомня, че изродът Росен Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 г. отиде в къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новия ѝ приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси – Боби Иванов.

Стефана Елисаветова загуби единствения си син, който по случайност бил в къщата и попаднал в полезрението на изрода Росен…

 

Тялото на жената е било занесено и хвърлено в кладенец, след като е била вече мъртва.

Между 23 часа и 0.5 минути са извършени другите убийства. Семейството е било притеснено, че Кети я няма, търсили са я, според свидетелски показания. По дрехите на Росен Ангелов има ДНК-материал от жертвите, обясниха тогава криминалистите.

След бруталните убийства Ангелов беше издирван една седмица, но се самоуби преди да бъде задържан. Тогава стана ясно, че той е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път – на 8 години строг затвор за блудство с малолетно момиче, а 10 години преди това е бил осъден и за изнасилване.

Последната му присъда обаче така и не е била изтърпяна, защото Ангелов се укрил, а МВР и прокуратурата са подходили изключително формално в издирването му и така са създали предпоставките за последвалата трагедия.

Братът на Кети Кюхова – Иво, вече осъди на две инстанции прокуратурата да му плати 80 000 лева за това, че заради бездействието по издирването на Ангелов е загубил сестра си и майка си. И градският, и апелативният съд приеха, че има причинна връзка между бездействието на прокуратурата по привеждане на присъдата в сила и последвалото шесторно убийство.

Майката на Боби Иванов пък заведе миналата година иск за 200 000 лева обезщетение за загубата на единствения ѝ син по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

В решението на Софийския градски съд (СГС) е припомнена хронологията по формалното издирване на Ангелов от влизането в сила на присъдата му за блудство през декември 2009 г. През следващите години са се повтаряли няколко пъти в годината проверки на един и същ адрес, на който е било ясно, че той не живее и срещи с роднини, с които той нямал връзка. Едва девет месеца след влизане на присъдата в сила, Ангелов е бил обявен за общодържавно издирване и чак през 2015 г. – за международно. Според съдия Радост Бошнакова работата на властите е трябвало да започне още при постановяване на първоинстанционната присъда.

Вместо да търка нара в панделата, Росен Ангелов бе на свобода и разстреля шест човека – съсипа семействата им доживот…

Тя определя като еднотипни и неефективни действията на прокуратурата в годините на издирване на рецидивиста, без да бъдат давани конкретни указания към МВР за други, по-ефективни методи за издирване.

„Налице е и липса на предприети от прокурора при упражняване на законовите му правомощия действия по даване на указания за предприемане на други издирвателни мероприятия за осъденото лице, като провеждане на разузнавателни беседи с близки приятели, издирването на места, на които преди е установяван (като мястото, на което е осъществено престъпното деяние по влязлата в сила присъда и на което лицето е открито), и други. Изложеното обосновава извод за неизпълнение на законовото задължение на компетентния прокурор да изпълни влязлата в сила присъда, респ. за противоправност в неговото поведение като орган, на който е възложен надзор върху изпълнението на наказанията“, се казва в решението на градския съд.

Междувременно адвокатът на Стефана Елисаветова посочи, че бездействието на прокурора Валентин Кирилов може да бъде класифицирано като престъпление по служба. Именно той е трябвало да окошари Росен Ангелов, но вместо това издавал заповеди престъпникът да бъде търсен на адреси, за които било пределно ясно, че отдавна не обитава.

Също така въпросният прокурор Кирилов издавал писма да бъдат разпитвани близки и роднини на рецидивиста, за които се знаело, че от години не поддържат никаква връзка с него и нямат хал хабер къде се намира издирваният.

„Не спя по цели нощи, вдигам пулс 200. Постоянно ме боли глава и съм в тежка депресия. Никаква сума няма да ми върне детето. Единственият ми син си отиде, благодарение на мързела на един прокурор, който е трябвало да вкара зад решетките Росен Ангелов. Дните ми минават в мъка. Загубих смисъла на живота си. Вече 5 години не мога да се осъзная. Утеха е не обезщетението, а да видя този прокурор в затвора“, ридае през сълзи майката на Боби Стефана.

 

Ученичката Нанси бе застреляна заедно с гаджето си Боби. Нанси е дъщеря на Кети Кюхова, с която Росен някога имал любовна афера…

Показания са дали бабата на убитото момче и близка нейна приятелка, които свидетелстват за близката връзка на Елисаветова със сина ѝ и за шока, който е изпитала на 2 януари, когато на работното си място научила за убийството. Съдът пише, че „внезапната и жестока загуба на най-близкия ѝ човек представлява за нея разтърсващо и бурно събитие с висок стресогенен потенциал, неминуемо довело до възникването на силни по интензитет душевни болки и страдания“.

Боби и Нанси правят тази забавна снимка само ден преди да бъдат разстреляни от Росен Ангелов

В решението си съдия Бошнакова подчертава, че от значение за причинната връзка между неизпълнената присъда и последвалото убийство са не само действията или бездействията на прокуратурата, които реално са довели до настъпване на вредата, но и тези, които са създали предпоставки за това.

Съдът припомня, че непривеждането на присъдата в изпълнение в продължение на 8 години е попречило за евентуалното поправяне на осъдения и така е създало реална възможност от настъпването на последвалото шесторно убийство.

„Ето защо, съдът намира за установено наличието на причинна връзка между непривеждането на присъдата в изпълнение и вредоносния резултат, респ. за доказан фактическия състав, обуславящ възникването на гаранционно-обезпечителната отговорност на прокуратурата за противоправното ѝ бездействие по реда на чл. 49 от ЗЗД“, категоричен е градският съд.

Неделчо Юнаков и Кети били лудо влюбени, което най-вероятно е вбесило килъра Росен

За да приеме, че справедливото обезщетение в случая е 160 000 лева, съдия Бошнакова посочва, че прекъсването на връзката между майката и детето ѝ по изключително жесток и травмиращ начин е лишило Стефана Елисаветова „от нейната житейска опора и смисъл на живота ѝ“, което е потвърдена и от заключение на съдебно-психиатрична и психологична експертиза, според която прекомерното страдание на жената е довело до усложнени последици, изразени в безсъние, липса на желание за общуване с околните и витална тъга, довели до депресия.

Прокуратурата е осъдена да плати и още над 12 000 лева за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Неделчо и Кети…

ИЗРОДЪТ РОСЕН АНГЕЛОВ – ИЗВРАТЕНЯК, БЛУДСВТВАЛ С ДЕЦА

Няколко часа преди шесторното убийство на 31 декември в Нови Искър 56-годишният Росен Ангелов – Горския е бил на гарата в Курило. Това разкри сестрата на Валя, с която Ангелов блудствал през 2007 г, когато била едва 11-годишна.

Заради гаврата Горският е осъден през 2009 г. и оттогава се е укривал от правосъдието. До неделя, когато около 14 ч. бе открит с огнестрелна рана в слепоочието в една от изоставените къщи над село Луково.

„Росен много често идваше на гарата. Седеше на една пейка и дебнеше. Така се запозна преди години с мен, сестра ми и още едно момиче на име Ася. Всичките бяхме непълнолетни“, разказа 25-годишната Люси.

Тя разкри, че за последно е видяла Росен именно на гарата в ранния следобед на 31 Декември.

Психопатът се самоуби и не успя да бъде съден за жестоките си престъпления

„Седеше на една пейка, винаги сяда на една и съща. От това място се закача с малки момичета и големи жени също. Там се запознава и кани на срещи“, добави Люси.

Младата жена потвърди, че преди години Росен е бил таксиджия, а последно време е помагал при ремонти на къщи и автосервиз. „Изобщо не сме знаели, че някой го издирва. Ходеше си съвсем свободно. Продължи да тормози сестра ми. Тя на няколко пъти си смени номера на телефона, защото непрекъснато ѝ звънеше“, сподели още Люси.

Тя си спомня добре 12 февруари 2007 г, когато заедно със сестра й Валя са отишли заедно с Росен в една от вилите над село Луково.

„Почерпи ни, после ни пусна порно и тръгна да ни опипва. Аз избягах но сестра ми остана при него“, разкри Люси.

По думите ѝ той правел секс и с друго непълнолетно момиче – Ася, която била от ромски произход.

От данните по делото става ясно, че двама полицаи от РПУ-Своге са сгащили Росен и Валя на 12 февруари 2007 г. буквално на калъп.

Педофилът и детето били чисто голи във вилата, лежали в леглото и гледали порно – той галел нейния полов орган, а тя неговия. Майката на двете момичета Огнянка споделя, че, когато разбрали, че е избил шестима техни съседи от града, много се изплашили за живота си.

„Страхуваме се този изрод да не излезе от гората и да ни избие и нас. Не е спрял да ни тормози“, разказва през 2017 г. Огнянка, цитирана от „Телеграф“.

Георги Юнаков е син на Неделчо. Жоро и Нанси са доведени брат и сестра и решили да празнуват Нова година с родителите си в Нови Искър…