Половин милион българи са претърпели инсулт

Половин милион българи са претърпели инсулт

Половин милион българи са преживели мозъчен инсулт и имат нужда от подкрепа. За това апелираха във Велико Търново от Асоциацията за инсулт и афазия. 9 май се отбелязва като европейски ден на информираност за инсулта, предава БНР.

Тазгодишната национална кампания преминава под мотото „Живот след инсулт“ и целта е да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт и по-голяма информираност на хората за разпознаване на трите най-характерни симптома на заболяването, поясни Георги Георгиев, заместник-председателят на пациентската организация „Асоциация за инсулт и афазия“:

„Характерното провисване на лицето от едната страна, крайниците не могат да бъдат повдигнати едновременно на едно и също равнище, говор, който става неразбираем или завален“.

Включват се много доброволци, които разказват на хората как да разпознаят инсулта и възможно най-бързо да подадат сигнал до спешния телефон 112, разказа мая Михайлова:

„Всяка минута е ценна, знаем, че пораженията в мозъка, колкото по-рано се реагира, толкова шансовете за възстановяване и щетите са по-малки“.

Преди 13 години инсулт е преживял великотърновецът Георги Владов и активно се включва в кампанията за подкрепа на пациентите и техните семейства със социални консултации:

„Да ги насочим към подходящи специалисти, да им осигурим необходимата помощ, да активираме различни видове подкрепа, включително и институционална, така че да могат хората да се справят и с последиците от това неприятно събитие“.

Община Велико Търново се включва в кампанията, а пред катедралния храм в града има открита приемна.