Показват оригинален бележник на Левски в Народната библиотека

Показват оригинален бележник на Левски в Народната библиотека

Оригиналът на личния бележник на Васил Левски, който се съхранява в трезора на БНБ, ще бъде показан днес само за 4 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В централното фоайе там ще се открие документалната изложба „Аз съм Левски“, а поводът за експозицията е 150 години от обесването на Апостола.

Експозицията ще продължи по-малко от месец.

Над 100 документа и снимки от българския исторически архив и от отдел „Ориенталски сбирки“ на Националната библиотека, свързани с делото на Васил Левски са включени в изложбата. Сред тях са записки на Апостола и препис от протокола със смъртната му присъда от 15 януари 1873 г.

Националната библиотека ще покаже и оригинала на личния бележник на Апостола на свободата, който е със статут на национална реликва и се съхранява в трезора на Българската народна банка, разказа директора на библиотеката доц. Красимира Александрова:

„Това е един изключително ценен документ. Той е писан с молив. Хартията е с висока киселинност, тя е много крехка и неустойчива. Затова си позволяваме много рядко да го изнасяме от средата, в която се съхранява най-добре.“

Изложбата „Аз съм Левски“ ще може да се разгледа в централното фоайе на Националната библиотека до 10 март, а след това експозицията ще бъде пътуваща – има интерес от библиотеки в страната, музеи и училища, посочва БНР.