Пием най-скъпото мляко в цяла Европа

Пием най-скъпото мляко в цяла Европа

Драстичен ръст в цената на прясното мляко. На дребно в търговската мрежа литърът вече минава 3 лева и 50 стотинки. За сравнение – във Виена литър мляко е 80 евроцента, тоест под 1.60 лв. В същото време животновъдите се оплакват, че изкупната цена на суровото мляко остава сравнително ниска, а фермерите в Европа предупреждават за дефицит на суровина за производство на сирена и кашкавали.

Именно млечните продукти са сред храните с най-голям ръст в цените на щанда за последната година. Най-драстично е поскъпването при прясното мляко – спрямо година по-рано скокът достига почти 52% и в момента средно литъра купуваме за 3.35 лв., предава Нова.

При кравето сирене ръстът на дребно е 41%, а при кашкавала – 32 на сто. В същото време изкупната цена на суровото мляко у нас към средата на януари е била 1.07 лв. – с около 34% повече от 2022 г. Средно в Европа суровината струва около 58 евроцента – с около 10% повече от нивата у нас.

Проверка на „24 часа“ в GlobalProductPrices.com показа, че средната цена на млякото по света е под 3 лв. В съседна Гърция цената е 3,45 лв., 3,54 лв. е в Австрия, 2 лв. във Франция, 1,87 лв. в Испания.