Пет трика за подобряване на настроението

Пет трика за подобряване на настроението

Понякога навиците, които експертите препоръчват, за да се отървете от лошия хумор и да увеличите нивата на щастие, не пасват на ежедневието ни. Кой има време да седне и да има дълги сесии за медитация, когато имаме още 1000 задачи за вършене?

За щастие има много други прости неща, които отнемат само няколко минути, но могат да променят целия ни ден. Всеки път, когато се почувствате песимист, морално депресиран или просто тъжен, направете едно от 5-те неща, изброени по-долу.

1. Приемете най-трудното предизвикателство
Като изпълните най-трудната задача, Вие повишавате нивата на допамин, което следователно идва от „чувство на удовлетворение“. Винаги, когато се чувствате зле, вземете най-досадната задача, която имате в момента, и се отървете от нея.

2. Поемете 10 дълбоки вдишвания
Това е най-доброто упражнение, което можете да направите за себе си в моменти на безпокойство или липса на хумор. Затворете очи и се съсредоточете изцяло върху дъха си, за да го направите правилно.

3. Слушайте забавни песни
Препоръчително е дори да потанцувате на тях! Изследванията показват, че добрата музика върви добре с медитацията. Ако придружите това със скачане/ танцуване, ще ви бъде по-лесно да облекчите стреса.

4. За няколко минути се съсредоточете върху хората, които винаги са до вас
Окситоцинът е друг „хормон на щастието“ и за да го стимулирате, се препоръчва да мислите за хора, на които имате доверие. Запитайте се: Ако имам нужда от нещо, кой ще го направи? Кой е до мен и ще ми помогне? На кого мога да разчитам?

5. Направете нещо хубаво за някой друг
Това действие ще Ви накара да дишате по-свободно и следователно да се почувствате по-щастливи. Колкото и малък да е жестът, добротата има огромна сила, която може да Ви спаси дори в най-трудната ситуация.