Отново хиляди деца без детска градина в София

Отново хиляди деца без детска градина в София

След второ класиране, извън столичните детски градини и ясли останаха хиляди деца. Родители настояват за решение на проблема, а от общината обясняват, че на места дефицитът ще бъде компенсиран с разкриването на още 17 детски градини до края на годината, съобщи Bulgaria ON AIR.

Красимира Пенчева има дъщеря на 2 годинки, която остава извън яслата и на второ класиране. Споделя, че за семейството им не е опция частната детска градина.

„Трябва да си давам почти цялата заплата. Имам и второ дете, което се наложи да го пусна на частна детска градина 5 месеца, беше трудно финансово за цялото семейство. Налагаше се да излизам по-често в болнични, получавах и по-малко възнаграждение“, сподели Красимира.

Тя настоява да бъдат взети спешни мерки и да бъдат отменени дискриминиращите критерии.

„Ако си посещавал ясла ти дават допълнителна точка и изпреварваш всички други деца за детска градина. Държавата трябва да е майка за всички, а не за едни да е майка, а за други да е мащеха“, каза още Красимира.

Потърсихме позиция по случая и от общината. „Неприетите деца са само от яслите, всички деца над 3-годишна възраст ще бъдат приети до последното класиране в детските градини“, коментира общинският съветник Диян Стаматов.

Недостигът в яслите ще бъде компенсиран с разкриване на още детски заведения.

„Само до края на тази календарна година ще бъдат разкрити още 17 градини и ще бъдат усвоени над 2000 места. Въпреки това, ще има деца, които ще останат без ясли, но не трябва да се забравя, че в България майчинството е до 3 годишна възраст и децата биха могли да бъдат отглеждани от своите родители“, обясни още Стаматов.

Най-сериозен остава недостигът на места в столичните квартали „Красно село“, „Витоша“, „Триадица“, „Овча Купел“ и „Лозенец“.