„Осемте джуджета“ може да се дебатира във ВСС

„Осемте джуджета“ може да се дебатира във ВСС

Три години след началото му скандалът „Осемте джуджета“ може и да бъде обсъден от Висшия съдебен съвет (ВСС). За това ще настоява правосъдният министър Атанас Славов, който е насрочил заседание идния четвъртък, а точката фигурира в дневния ред. Освен това той иска да се обсъдят и твърденията за натиск върху членовете на съвета, предложили отстраняването на Гешев. Самите те заявиха, че никой не им се е намесвал, но действията им съвпаднаха с декларираното от политическите сили желание главният прокурор да бъде уволнен.

Самият Гешев също говореше за натиск. Преди да се раздели с поста си той разказа, че е получил заплашително писмо с искане да си подаде оставката. Може да се окаже, че има връзка между това и „Осемте джуджета“.

Джуджетата

Казусът „Осемте джуджета“ стана публично известен през 2020 г. Тогава бизнесменът Илия Златанов разказа пред организацията „Антикорупционен фонд“, че е бил принуден да се раздели с бизнеса си чрез заплахи. Той твърдеше, че е попаднал в схема, ръководена от някогашния следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото. Златанов казваше, че е потърсил помощта му, защото имал конфликт покрай бизнеса със сина си. Било образувано дело, а синът му арестуван, но след това започнали заплахите и принудата да прехвърли асансьорния си бизнес на близък до Петров. Златанов каза, че в схемата са участвали и висши прокурори.

През последните три години прокуратурата не си помръдна пръста по този казус. Тъкмо обратното – в началото Гешев ехидно коментираше, че ще проверят и осемте джуджета, и десетте малки негърчета. След дълго размотаване бе направен опит разследването да се прекрати, но решението на прокуратурата бе отхвърлено от съда.

Натискът

Свързващото звено между „Осемте джуджета“ и заплашителното писмо до Гешев е някогашният следовател Петров. Неговата бивша съпруга Любена Павлова твърди, че той е авторът на заплахата до бившия главен прокурор. Тя казва, че е разпознала характерни за него изрази в посланието.

Павлова също бе част от скандала „Осемте джуджета“. Златанов твърдеше, че са му отнети 35 килограма злато с нейно участие.

Наскоро тя реши да говори и обяви, че сегашният главен прокурор Борислав Сарафов бил много близък с бившия ѝ мъж и редовно ходел в ресторанта „Осемте джуджета“, позлван от Петров като офис. Павлова казва още, че Сарафов е взимал пари, за да се образуват или прекрати дела. Тя твърди, че и други прокурори и полицаи са били „на заплата“ при бившия ѝ съпруг.

Сарафов отрича и обяснява, че изтеклите в интернет снимки от негово посещение в ресторанта всъщност са следствие от „оперативен капан“, подготвен лично от Гешев. Според Сарафов доскорошният му началник му определил среща в заведението, но не отишъл, а някой го снимал, за да го злепостави.

Към момента бившият следовател Петров е обявен за издирване заради дело за принуда и незаконно използване на СРС-та. Предполага се, че е в чужбина. Павлова пък доскоро бе под полицейска охрана като защитен прокурорски свидетел. След като в социалните мрежи се появиха снимки, на които се вижда, че полицаи товарят новите ѝ мебели в джип, Сарафов спешно поиска МВР да каже кои свидетели се охраняват от полицията без причина. Само дни по-късно бе съобщено, че броят на пазените лица е сведен до трима.