Оцелял от Втората световна стана на 100!

Оцелял от Втората световна стана на 100!

100-годишен юбилей е празник, който е дар за малцина. Да е жив и здрав дядо Евтим Иванов Стоянов от с. Долна Рикса – единственият жив участник във Втората световна война от Област Монтана. Поздравителни адреси бяха изпратени от кмета на Монтана Златко Живков и от шефа на Общинския съвет инж. Иво Иванов.

 

„Да се радва още години на чудесното си семейство – дъщеря, внучки и правнуци!“, поздрави го Камелия Трифонова в социалните мрежи, която е била част от празника на дядото и е направила тези снимки. 

Дядо Евтим е роден в село Долна Рикса, община Монтана Евтим и е едно от шестте деца в многолюдното семейство на Иван и Гена Дамянови. На фронта заминава 18 годишен, заедно с още трима свой връстници при мобилизацията, когато България се включва във военните действия през 1941 година.  Участва в овладяването на Новите територии –  Западните покрайнини, Македония и Беломорска Тракия.

Четири години роднините му не получават никаква вест за него, разказва племенникът му Иван Григоров. Многократно търсят информация. За бойните му другари от селото идват трагичните известия, за Евтим – нищо. Тогава семейството решава да го погребе – поне мир да има за душата му. Събират дрехите и вещите му в един ковчег, свещеник отслужва опелото и ги заравят в земята.

СНИМКИ: Камелия Трифонова