Не изхвърляйте храна – няколко съвета от Евростат

Не изхвърляйте храна – няколко съвета от Евростат

Според проучване на Евростат в ЕС са генерирани около 127 килограма (kg) хранителни отпадъци на глава от населението. Домакинствата генерират 55% от хранителните отпадъци, което представлява 70 кг на глава от населението. Останалите 45% са отпадъци, генерирани нагоре по веригата за доставка на храни.

statiq.png

    Хранителните отпадъци в домакинствата са почти два пъти повече от хранителните отпадъци, произтичащи от секторите на първичното производство и производството на хранителни продукти и напитки. Ресторантите и хранителните услуги представляват 12 kg хранителни отпадъци на човек (9%), докато търговията на дребно и друга дистрибуция на храни е секторът с най-малко количество хранителни отпадъци (9 kg; 7 %).

Линк към проучването.

Как да намалим хранителни отпадъци?

Първо трябва да открием причините, които причиняват разхищението на храна. Основните причини за хранителните отпадъци у дома са:

 • Купили сте повече, отколкото можете да изядете или сте забравили какво имате в хладилника.
 • Приготвили сте твърде много храна. Членовете на вашето семейство са имали други планове, а приготвената храна е останала не изядена или сте забравили да я съхранявате правилно.
 • Срокът на годност е изтекъл.
 • Децата не са си дояли храната и малки остатъци остават в чиниите

 

Пазарувайте критично!

Решенията, които вземаме в магазина за хранителни стоки са дълбоко свързани с количеството храна, което изхвърляме и ефекта, който упражняваме върху природата. С няколко лесни стъпки можете да промените това.

Купувайте само това, от което наистина имате нужда

Не отивайте в магазина на празен стомах. Импулсивно ще иcĸaтe да ĸyпитe вcичĸo наведнъж и по много. Ще закупите ненужни продукти, ĸoитo ще останат неизползвани и развалени.

Направете си списък за пазаруване

Така по-лесно ще планирате храната за седмицата и продуктите, които са ви необходими. Един предварително подготвен списък за пазар ще ви спести и време в магазина.

Купувайте правилното количество

Преди да изберете да купите 3 на цената на 1 или голяма опаковка от даден продукт, помислете дали наистина имате нужда от това. Това се отнася до сирена, ĸoлбacи, майонеза, мляĸo, зеленчуци и др. Ако наистина смятате, че по-голямото количество ще ви е от полза, уверете се, че съхранявате правилно и консумирате продуктите преди изтичането на срока на годност.

Не подминавайте плодовете и зеленчуци в странни форми

Много плодове и зеленчуци се изхвърлят, защото техният размер, форма или цвят не съвпадат напълно с представата за „идеалния“ продукт. Най-често те са напълно годни за консумация. Като ги купувате ще допринесете за намаляването на разхищаването на храна.

Запомнете!

Има разлика между:
„Най-добър до“ – означението показва датата, след която продуктът все още може да бъде консумиран, но може да не бъде в най-доброто състояние.
„Използвай преди“ – означението показва датата, след която НЕ е безопасно да се консумира определен хранителен продукт.

 

Съхранявайте разумно!

Пилеем голямо количество храна, защото не я използваме навреме, а голяма част от нея може да бъде замразена или охладена. С по-добра организация на кухнята, хладилника и фризера значително ще намалим храната, която разхищаваме у дома.

 • Подредете продуктите спрямо вида им в различни съдове за съхранение като кутии, табли и др. Създайте си навик да преглеждате наличните ресурси и си направете списък с тези, които липсват.
 • Проверявайте храната в задната част на вашия хладилник от време на време и премествайте нещата, които трябва да изядете скоро напред, за да не ги забравите.
 • Не съхранявайте плодове и зеленчуци в найлонови торбички, ако го правите използвайте хартиени, а в найлоновите направете дупки, за да позволите на плодовете и зеленчуците да дишат.
 • Потопете магданоза, копъра, босилека и други подправки във вода. Така те ще останат по-свежи за по-дълго време.
 • Напръсквайте марулите и свежите подправки с вода, обвийте ги с кухненска хартия и ги поставете в хладилника. Така те ще останат по-хрупкави и свежи за по-дълго.

Запомнете!
Съхранявайте отделно плодове и зеленчуци. Повечето плодове произвеждат много етилен по време на процеса на узряване, докато зеленчуците са особено чувствителни към този газ и това може да причини ранното им разваляне.

Група 1: Плодове и зеленчуци произвеждащи етилен:

– ябълки, кайсии, авокадо, зрели банани, киви, нектарини, круши, сливи, домати, лук

Група 2: Плодове и зеленчуци чувствителни към етилен:

– неузрели банани, зелен фасул, грозде, броколи, зеле, моркови, карфиол, краставици, патладжани, листни зеленчуци, картофи, сладки картофи, диня, тиквички.

Не съхранявайте заедно продуктите от Група 1 и Група 2!


Как да подредя хладилника?

Добрата подредба на хладилника би ви помогнала да запазите храната свежа за по-дълго време и да намалите разхищението и у дома. Всяко отделение на хладилника е подходящо за съхранение на различни видове продукти.

В отделенията на вратите температурата на хладилника е най-висока, така че тук седят храните, които са най-издръжливи. Тук е мястото на сокове, сосове, газираните напитки и водата.

Горните рафтове имат постоянна температура. Те са подходящи за останалата сготвена храна, готова за консумиране храна, сирена, кашкавали, салами и др. Не съхранявайте сирената в пластмасова опаковка. Обвийте ги във фолио или оризова хартия, така ще им позволите да дишат и няма да изсъхнат. Долните рафтове имат най-ниска температура така че това е мястото на сурови меса, яйца, морски дарове и прясно мляко.

 

Какво мога да замразявам и как?

Повечето зеленчуци с ниско водно съдържание, като моркови, царевица, карфиол, броколи, зелен грах и боб са подходящи за замразяване до 8 месеца. Супи, яхнии, макаронени изделия, ориз и хляб могат да бъдат замразени до 3 месеца. Готови месни продукти, като колбаси, мляно месо и шунка – от 1 до 6 месеца. Билки и подправки до 8 месеца.

Не са подходящи за замразяваме: сурови и твърди варени яйца, продукти с високо съдържание на вода, като маруля, картофи, ябълки, краставици, кълнове, репички, цитруси и диня. Млечни продукти, като кисело мляко, крема сирене и други не са подходящи за фризера.

Замразявайте на порции, които са подходящи за вашето домакинство, защото веднъж размразени, продуктите, не трябва да се прибират повторно във фризера.

 

Как да оползотворим остатъците от храна?

На всеки му се е случвало да отвори хладилника и да намери малки остатъци от храна, които никой не иска да изяде, тъй като са остарели или загубили привлекателния си вид. Бихме могли да използваме тази храна с малко креативност.

Ето няколко идеи:

 • Останал ви е някой стар плод? Старите банани са идеални за бананов хляб или смути. Ябълките могат да бъдат използвани за приготвянето на ябълков щрудел или пай.
 • Задушени, варени или на скара, зеленчуците могат да се използват за крем супа. • Овесената каша за закуска е идеална за приготвянето на палачинки, кифли, бисквитки или други сладки.
 • Сухият хляб може да запържите с яйце или препечете с подправки за вкусни крутони.
 • С остатъците от трапезата може да приготвите пица или омлет.
 • Омекналите домати направете на пюре – може да го добавите към всяко ястие.
 • Останалите гъби и зеленчуци като моркови, лук, картофи, разбира се, подправки нарежете на ситно и добавете към следващото ястие.
 • Остатъците от кисело и прясно мляко са идеални за направата на баница или други тестени продукти.
 • Останалият бульон може да замразите във формички за лед и да използвате за ароматна добавка за следваща супа.
 • Старият кашкавал или сирене може да настържете и поръсите на следващото ястие.
 • Не е нужно да се лишавате от течния шоколад, останал по стените на буркана. Налейте топло мляко и разбъркайте добре, за да получите чаша вкусен горещ шоколад.

Съдове за съхранение

Не използвайте пластмасови кутии за храна, които съдържат бисфенол А (BPA free). Бисфенол А е химикал, използван в пластмасата, който имитира ефекта на хормона естроген и има много негативно въздействие върху човешкото здраве. Цялостна алтернатива е използването на кутии направени от царевица, бамбук или хитин (от скариди, раци и насекоми).

Плодове и зеленчуци, които могат да се съхраняват извън хладилник.

Банани, Краставици, Домати, Патладжани, Зелен фасул, Лук, Картофи, Тиквички, Сладки картофи, Пъпеши, Тикви.

Плодове и зеленчуци, които трябва да се съхраняват в хладилник.

Ябълки, Боровинки, Броколи, Брюкселско зеле, Зеле, Моркови, Карфиол, Праз, Марули, Грах, Малини, Ягоди.