Най-младата майка в историята ражда на 5 (СНИМКИ)

Най-младата майка в историята ражда на 5 (СНИМКИ)

Със сигурност заглавието изглежда като фалшива новина, но… не е.

Лина Медина Васкес (на испански: Lina Medina Vásquez, както се казва – пуснете един Google) от Перу е най-младата майка в историята на световната медицина.

На 14 май 1939 г., когато е на възраст 5 години, ражда с цезарово сечение своя син Херардо – напълно развито и здраво бебе, тежащо почти 3 килограма.

Едва 5-годишна, Лина се изправя пред едно от най-големите предизвикателства в живота си. И до днес тя остава най-младият родител, регистриран в световната медицинска история. Любопитен е фактът, че момичето има менструация още от осеммесечна възраст (според други източници от тригодишна възраст).

Когато е на 5 години, родителите на Лина забелязват, че нещо става с детето им – коремът на момичето се подува и всички смятат, че е някакъв тумор. Когато обаче я завеждат при шаман, става ясно, че детето е бременно и само след един месец ще става майка. Така на 14 май 1939 година на бял свят се появява нейният наследник – напълно здраво момченце с тегло от 2 килограма и 700 грама. Когато лекарите извършват цезаровото сечение, откриват напълно зрели полови органи вследствие на преждевременен пубертет.

Момчето расте и се развива добре, смята Лина за своя сестра до десетата си година, когато разбрал истината. Расте здрав, но през 1979 г., на възраст 40 години, умира от заболяване на костния мозък.

Случаят на Лина Медина предизвиква интереса не само на всички медии, но и на лекарите. Няколко години след като 5-годишното момиче ражда детето си, бащата на Лина завежда нея и бебето при различни специалисти в САЩ.

След серия от изследвания е установено, че преждевременното развитие на Лина се дължи на рядък хормонален дисбаланс. Изследвания са правени и на бебето, и всички са категорични – и двете деца се развиват напълно нормално, а нивото им на интелигентност е дори над средното за латиноамериканските деца.

И до днес мистерията с бременността на Лина остава загадка. Медина така и никога не разкрива нито личността на бащата, нито обстоятелствата на зачатието.

Бащата на момичето е арестуван и разследван за сексуално насилие над деца, но е освободен поради липсва на доказателства.

По-късно се появява и друга хипотеза, според която бебето на Лина бил нейният брат-близнак, чиито клетки са се засадили в утробата на момичето още в периода на зародиш. Нито една версия не е категорично доказана.