Мустафа Чаушев стана на 80

Мустафа Чаушев стана на 80

Мустафа Арифов Чаушев е обичан български поп и попфолк певец от турски произход. Вчера той навърши 80 години! Екипът на ТВМЕДИА му желае здраве и спокойствие.
В репертоара на певеца има и много кавъри на песни на сръбски и турски изпълнители.

Мустафа Чаушев е роден в Шумен на 10 април 1943 г. Първата му сценична изява е на абитуриентския му бал през 1961 г. Още в казармата в Смолян става диригент на хор и пее с оркестър. Там получава първите си покани от БНР за звукозаписна дейност. Започва работа с оркестър „Шумен“ и се изявява в най-известните заведения на Шумен, докато в казиното на града конкуренция им прави актьорът Тодор Колев. После идват и първите прояви на концертния подиум в Шумен през 1964 г. През 1965 г. осъществява първото си турне – в Сърбия, за 6 месеца, за което му помага Астор. През 1967 г. започва усилени записи в БНР на турски песни, броят на които надхвърля 100.

През 1968 г. завършва първия випуск на Естрадния отдел на Държавната консерватория в класа на Ирина Чмихова, заедно с Мими Иванова, Йордан Марчинков, Ангелина Баева и Петър Чернев. Истинският му пробив идва, когато записва песента „Жената на моя приятел“ на френския изпълнител Адамо. Дебютира на голямата сцена през 1969 г. и става популярен с изпълнения на шлагери, много от които композирани от големия Тончо Русев.

Чаушев е почетен гражданин на Бургас. По този повод кметът Николов го поздравява със следните думи:

„Уважаеми г-н Чаушев,

За мен е удоволствие да се присъединя към поздравленията за Вашия 80-годишен юбилей! Сигурен съм, че ще са много. Защото през всичките тези години Вие успявахте да си спечелите почитатели от всяко следващо поколение. Причината се корени във Вашия талант на изпълнител, но също така в личните качества, в харизмата Ви.

Използвам днешния повод, за да изкажа своето уважение за постигнатото от Вас по време на дългата Ви, интересна и успешна кариера. Бъдете здрав и енергичен!

Благодарим Ви за хубавите песни!

Честит рожден ден!“

Димитър Николов

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС